Conflicten tussen etnische groepen

Het grensgebied tussen Kenia en Ethiopië heeft een lange historie van conflicten tussen verschillende etnische groepen. Deze spanningen hebben meerdere oorzaken. Denk aan een tekort aan vruchtbare grond, diefstal van vee, en onenigheid over waar de landgrenzen precies liggen. Ook etnische politiek en het negeren van inheemse culturen speelt een grote rol. Deze spanningen hebben invloed op miljoenen mensen die in dit grensgebied wonen, voor wie veeteelt en handel de belangrijkste bron van inkomsten vormt.

Klimaatverandering leidt tot oplopende spanningen

Een bijkomende oorzaak voor de oplopende spanningen is klimaatverandering. Het heeft al zes jaar niet meer geregend in dit gebied en tachtig procent van het vee, de belangrijkste inkomstenbron voor de meeste bewoners, is verloren gegaan. Daardoor verlaten mensen noodgedwongen hun woonplaats. Ze trekken de grens over, op zoek naar vruchtbare grond, waterbronnen of voedsel. Dat leidt vervolgens tot botsingen met de mensen die daar al wonen.

Waarom is onmiddellijke hulp noodzakelijk?

Door de etnische conflicten en extreme weersomstandigheden hebben veel gezinnen op dit moment geen toegang meer tot basisbehoeften, zoals voedsel en schoon drinkwater. De spanningen lopen hoog op en de gewapende conflicten lopen uit de hand. Deze verslechterde situatie vereist acute noodhulp om levens te redden en verdere escalatie te voorkomen. Daarom is het essentieel dat VSO de gemeenschappen in deze moeilijke tijd ondersteunt in hun strijd tegen honger, armoede en conflict.

IPDHE - project VSOGeiten worden verdeeld over de dorpelingen.

Wat doet het IPDHE programma?

Het IPDHE programma heeft een multidisciplinaire aanpak en focust zich op (1) humanitaire hulp, (2) ontwikkelingssamenwerking en (3) vredestichting. Om duurzame ontwikkeling te bevorderen en armoede te bestrijden, is het essentieel dat we eerst werken aan stabiliteit en veerkracht. Dit zijn enkele voorbeelden van onze werkzaamheden:

1. Helpen met wederopbouw van vee

Lokale VSO-vrijwilligers werken hard aan praktische oplossingen voor de gemeenschappen in dit gebied. Zo helpen ze veehouders met de wederopbouw van hun vee, zodat ze weer voor hun families kunnen zorgen. Zo krijgen meerdere bewoners bijvoorbeeld twee geiten. Lokale vrijwilliger Abduba legt het voordeel uit van deze dieren: “Geiten kunnen beter tegen droogte dan koeien én ze hebben een korte draagtijd. Ze kunnen in één jaar twee keer bevallen. Dus als je twee geiten geeft, vermenigvuldigt dit snel.”

2. Conflicterende stammen bij elkaar brengen om conflicten uit te spreken

Maar dit soort praktische interventies zijn pas duurzaam als de gemeenschappen eerst stabiel en veerkrachtig worden. Honger leidt tot onrust en onrust leidt tot conflicten tussen verschillende stammen. Daarom steunt VSO de oprichting van zogenaamde Peace Committees. Deze commissies brengen mensen van verschillende stammen bij elkaar om het gesprek met elkaar aan te gaan. Op deze manier worden conflicten uitgesproken voordat ze kunnen escaleren.

3. Plaatsen van watertanks

Ook stelt VSO watertanks van 10.000 liter beschikbaar, zodat het spaarzame water opgeslagen kan worden en de gemeenschap toegang heeft tot drinkwater.

4. Training geven in duurzame landbouw en veeteelt

Tot slot worden de lokale bewoners getraind in duurzame landbouw en veeteelt, zodat ze in de toekomst beter kunnen omgaan met de extreme weersomstandigheden. Dat varieert van kennis over het belang van het bewaren van hooi – dat tot drie jaar meegaat zonder te bederven – tot het opzetten van zaadbanken.

IPDHE - project VSOGalgalo heeft een training gekregen van VSO over het bewaren van hooi.

Wie is er bij het programma betrokken?

Om een duurzame impact te kunnen maken, brengt het IPDHE-programma veel verschillende mensen en organisaties samen. In totaal zijn 43 inheemse instellingen, 20 vredescomités, 20 rampenrisicocomités en 15 lokale maatschappelijke organisaties betrokken bij het programma. Ook 120 overheidsfunctionarissen en gemeenschapsleiders spelen een belangrijke rol, samen met 4.000 leden uit de community (waarvan 60% vrouwen en meisjes, 5% mensen met een beperking).

Hoe brengen we vrede tot stand?

Op nationaal niveau werken Kenia en Ethiopië al samen op het gebied van vrede en het aanpakken van rampen. Maar op lokaal niveau is er behoefte aan meer coördinatie en samenwerking. Onze changemakers versterken lokale gemeenschappen door hen in staat te stellen de onderliggende oorzaken van conflicten te identificeren, hen te helpen bij het opstellen van een actieplan, en hen te ondersteunen bij de uitvoering van dit actieplan.

1. Alle betrokkenen in kaart brengen

Eerst stellen we vast welke gemeenschappen er zijn en wie er allemaal moet worden betrokken bij het vredesproces. Dat is cruciaal, want als belangrijke mensen en organisaties worden vergeten ontstaat het risico dat de conflicten alleen maar verergeren. In het geval van deze grensregio gaat het om 21 gemeenschappen waarin allerlei belangenorganisaties, leiders en lokale overheden al een rol spelen.

2. Betrekken van kwetsbare gemeenschappen

Om het draagvlak nog sterker te maken, verbinden wij ook groepen die normaal gesproken niet mee mogen beslissen. Denk aan vrouwen, jongeren en mensen met een beperking. Al deze groepen brengen wij bij elkaar.

3. Identificeren van risico’s en onderliggende oorzaken

Samen brengen we in kaart wat de belangrijkste risico’s zijn van de conflicten en problemen. Veel van die risico’s hebben te maken met droogte en de gevolgen daarvan. Natuurlijke hulpbronnen die ontbreken, waterschaarste, een gebrekkige infrastructuur en sociale of etnische onrust. Het wordt dat voor alle betrokkenen duidelijk wat de kwetsbaarheden zijn in hun samenleving. Maar ook welke instanties, werkwijzen en vormen van samenwerking er al bestaan die een rol spelen om oplossingen dichterbij te brengen. Ook wordt zichtbaar wat er nog ontbreekt voor een succesvol vredesproces.

4. Opstellen van een actieplan

Nu helder is wat de grootste problemen zijn, wie daarmee te maken hebben en wat er voorhanden is om ze op te lossen, maken de deelnemers samen een actieplan. Dit is echt het hart van het project. Heel concreet leggen zij vast welke activiteiten er nodig zijn om conflicten en armoede op te lossen, te verminderen of te voorkomen. Met duidelijke rollen en verantwoordelijkheden voor bewoners, lokale instanties en overheden. Dan pas kan het actieplan succesvol worden uigerold.

Enkele voorbeelden van acties uit het actieplan zijn het opzetten van zaadbanken, trainingen over duurzame landbouwtechnieken, bemiddeling bij gesprekken tussen verschillende etnische groepen, of het maken van universele afspraken.

5. Uitvoeren van het actieplan

De gemeenschappen dragen zelf de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het actieplan, maar VSO biedt ondersteuning waar nodig. Zo leggen we bijvoorbeeld verbindingen tussen gemeenschappen en verantwoordelijke instanties, zodat gemeenschappen hun rechten kunnen verdedigen en hun stem kunnen laten horen. Bovendien werken we samen met lokale overheden en helpen hen te reageren op de behoeften van de gemeenschappen die zij bedienen.

IPDHE - project VSOVSO-vrijwilliger Siad gaat in gesprek met dorpelingen om actuele conflicten bespreekbaar te maken.

De verwachte resultaten

Door de kennis en vaardigheden van gemeenschappen te vergroten en hen in contact te brengen met de juiste organisaties en personen, kunnen we duurzame verandering realiseren. We verwachten minder conflicten en een betere samenwerking tussen verschillende gemeenschappen in het grensgebied tussen Kenia en Ethiopië. Dit is een overzicht van onze verwachte resultaten:

✅ De meest kwetsbare groepen worden herkend en betrokken. Zij krijgen meer kennis en vaardigheden, waardoor hun kwetsbaarheden afnemen.
✅Jongeren spelen een actieve rol in het bevorderen van vrede en samenwerking in hun gemeenschap.
✅ Inheemse instellingen, comités voor vrede en rampen, en lokale maatschappelijke organisaties worden beter ondersteund in het maken en uitvoeren van plannen die rekening houden met gendergelijkheid.
Inheemse strategieën om conflicten op te lossen worden in kaart gebracht, versterkt en breder toegepast.
✅ De samenwerking en communicatie tussen lokale organisaties voor vrede en hulpverlening worden verbeterd.
✅ Relevante lokale overheden worden ondersteund om inclusiever te zijn en te reageren op lokale behoeften.
Samenwerkingsplatforms met lokale leiders, bedrijven en de gemeenschap worden versterkt.
✅ Belangen van de regio worden onder de aandacht gebracht bij nationale en regionale beleidsmakers.

Onze Partners

With funding from ADC logo

Steun dit project

In het IPDHE- programma werkt VSO samen met lokale vredesorganisaties aan directe noodhulp en structurele verbetering van de leefomstandigheden in het grensgebied tussen Kenia en Ethiopië. Helaas zijn er nog duizenden mensen in dit gebied die leiden onder de gevolgen van honger, armoede en gewapende conflicten. Samen kunnen we daar verandering in brengen. Word donateur van VSO en bied bewoners zoals Gubalo en Fatima een weg uit de armoede!