Het bijzondere verhaal van Vanessa: een leven op…
02 december, 2024
Mannen domineren nu de mijnbouw. Het project Collective Action for Rights Realization in Extractive Industry (CLARITY) helpt vrouwen om gelijke kansen te krijgen in de armste delen van het land.
Toen Asia Hussein jong was, “ruilde ze mineralen voor snoep”.
“We wisten niet wat de waarde was”, zegt de nu 56-jarige vrouw. Ze is voorzitter van de Geita Women Miners Association (GEWOMA) in Geita, het noordwesten van Tanzania. Het is een van de weinige mijnwerkersgroepen voor vrouwen in het land. Voor vrouwen is zoveel te winnen in deze sector, maar werken in de mijnbouw is een taboe voor hen en is voor veel van hun onbereikbaar.
“De grootste problemen voor vrouwelijke mijnwerkers zijn seksueel misbruik en discriminatie”, zegt Asia.
Asia Hussein (staand), voorzitter van de Geita Women Miners Association (GEWOMA), spreekt tijdens een vergadering in Mgusu, in de regio Geita.
Het CLARITY-project, gefinancierd door de EU, heeft tot doel vrouwen te helpen gelijke kansen te krijgen in de mijnbouw in Geita en Mara, twee van de armste regio’s van Tanzania. Een ander doel is om de drempels weg te halen die jongeren en mensen met een beperking tegenkomen op hun weg naar gelijke kansen en voordelen van de industrie. Binnen CLARITY werken we samen met de overheid en met mijnbouwbedrijven om hen ter verantwoording te roepen en te zorgen dat zij de rechten van deze groepen beschermen.
CLARITY ondersteunt mensen vooral om toegang tot de rechter te krijgen voor schendingen van mensen- en milieurechten in de mijnbouw. Ze zorgt ervoor dat ze hun rechten kennen. VSO werkt ook samen met informele groepen vrouwelijke mijnwerkers om hun arbeidsomstandigheden te verbeteren. Als gevolg van het project zou kinderarbeid, een groot probleem in de regio, nu verboden zijn in sommige mijnen, zo bleek tijdens een discussie binnen GEWOMA.
Het CLARITY-team bezoekt GEWOMA als onderdeel van een monitoring- en evaluatietraining. Op de foto staan ook medewerkers
van uitzendbureau Randstad die betrokken zijn bij het zakelijke deel van het project.
Binnen CLARITY gaan onze changemakers ook in gesprek met lokale inwoners over ander werk, namelijk groene banen, buiten de mijnbouw. Samen kijken ze naar baankansen. Daarnaast leiden ze, samen met milieuadvocaten, juridisch medewerkers op. Zij kunnen gemeenschappen helpen om toegang te krijgen tot het recht en om het bewustzijn te vergroten van de milieuschade die veroorzaakt wordt door mijnbouw.
Het team van CLARITY en Randstad bezoekt GEWOMA maandelijks voor evaluatie en overleg, in Mgusu, in de regio Geita.
“Men denkt wel dat vrouwen die een baan zoeken in de mijnbouw prostituées zijn.
Asia Hussein, Voorzitter van Geita Women Miners Association (GEWOMA)
Dankzij doorlopende trainingen, in groepen en één-op-één, over mijnbouw en milieurecht, over sociale inclusie en gender, hebben vrouwelijke mijnwerkers gevallen van geweld kunnen melden en opvolgen bij de gender afdeling van de lokale politie. Andere organisaties zoals het Lawyers’ Environmental Action Team (LEAT) en de Tanzanian Women Chamber of Commerce (TWCC) bieden sociale en juridische ondersteuning.
Asia verwerkt mineralen in een mijncentrum
”Vrouwen worden benadeeld in de sector”, zegt Asia. “Mannen zorgen er vaak voor dat vrouwen geen toegang krijgen tot sommige resterende mineralen. Maar het bewustzijn rond gender gerelateerd geweld neemt toe nu we kennis opdoen van verschillende NGO’s, waaronder VSO.”
“Vrouwen zijn zich meer bewust van hun rechten en weten nu waar ze geweld of discriminatie kunnen melden. Met de kennis en het bewustzijn die we hebben opgedaan tijdens de otvangen trainingen, kunnen we GEWOMA nu beter runnen. Ik waardeer de steun, we hebben nu een gestructureerde manier van werken.”
Asia Hussein, Voorzitter van Geita Women Miners Association (GEWOMA)
GEWOMA-leden in hun centrum in Mgusu waar ze mineralen verwerken.
Het CLARITY-project is ontwikkeld en wordt uitgevoerd door VSO, het Lawyers’ Environmental Action Team en de Tanzanian Women Chamber of Commerce in de regio’s Geita (Geita Municipal and District Council) en Mara (Butiama, Bunda en Tarime Districten).
Bekijk de CLARITY projectpagina op onze website.
View this post on Instagram
Bekijk een korte film van de Duitse omroep Deutsche Welle over hoe vrouwen werken voor hun aandeel in het mijnbouwgoud in Tanzania.