Het bijzondere verhaal van Vanessa: een leven op…
02 december, 2024
Saskia Bogers is klaar voor de klim- en klautertocht naar de top van Mount Meru. “Die berg kan ik wel aan. Ook al is het alleen op karakter.”
In een ver verleden wilde ze al eens als docente Engels uitgezonden worden door VSO. “In die tijd kreeg je nog een ouderwetse VHS-videoband met informatie. Maar ik ben er uiteindelijk niet mee doorgegaan. Ik was bang om mijn baan te verliezen en met een lokaal salaris kwam de hypotheekaflossing in de knel.” Toen ging ze met pensioen, en besloot ze dingen te gaan doen waar ze nooit aan toekwam. Zo heeft ze vorig jaar Engelse les gegeven in een dorp in Tadzjikistan. Nu gaat ze naar Tanzania.
Haar man is donateur voor VSO. Via de nieuwsbrief wees hij haar op het project. Saskia was meteen enthousiast en schreef zich in. Het enige aspect waar ze tegenop ziet is de fondsenwerving. De donaties druppelen wel binnen, maar soms twijfelt ze of ze het haalt. “Ik ga sowieso, ik maak daar geen halszaak van. Dat komt wel goed.” Tijdens een reis door China in september vertelde ze bijvoorbeeld haar reisgenoten over dit plan. “Bij thuiskomst kreeg ik van diverse mensen uit dat gezelschap al mijn eerste donaties binnen.”
Ze kijkt uit naar de klim. “Mij lijkt het een fantastische ervaring. De saamhorigheid, samen die berg op. Soms via paden, maar hier en daar ook echt klauteren. In vier dagen naar boven en in twee dagen weer naar beneden.” Ook is Saskia benieuwd naar het project zelf in Kamachumu. Ze is vooral begaan met de positie van meisjes en vrouwen in armoedige omstandigheden. Zij moeten dezelfde kansen krijgen ten opzichte van mannen, en daar wil deze deelneemster graag “de blaren op de voeten voor lopen”.
“Voedsel, oftewel een volle maag, en onderwijs zijn de sleutel om verder te komen. Daarvoor is het opgehaalde geld straks bestemd. Zo sprak ik in Tadzjikistan een vrouw die graag verder wilde leren. Maar doordat ze in een spiraal van armoede bleef steken was daar geen geld voor. Toen dat dus niet lukte, is ze “maar” getrouwd.” Zelf heeft Saskia wel het geluk gehad om verder te leren. “Mijn ouders vonden het erg belangrijk dat hun vier dochters, net als hun twee zonen, later op eigen benen konden staan. Zo heb ik zelf Engels gestudeerd.”
Ze heeft affiniteit met VSO door de manier van werken. “Ze laten mensen niet aan hun lot over. Er wordt uitgegaan van principes van kennisoverdracht, mensen opleiden. De focus ligt op verandering van binnenuit, zodat een gemeenschap zich daarna op eigen kracht verder kan ontwikkelen. Dat is de kracht van VSO.”