Ondernemen als vrouw in Egypte: Marwa’s succes met…
24 oktober, 2024
In de serie ‘Ons jaar in verhalen’ lichten we verschillende verhalen uit ons Jaarverslag 2020/2021 uit. Deze keer het verhaal van changemaker Eric Ngabonziza. Samen met andere changemakers zorgde hij er het afgelopen jaar voor dat 279 dove adolescenten in Rwanda op de hoogte zijn van levensreddende informatie over COVID-19.
Op 14 maart 2020 werd de eerste COVID-19 besmetting in Rwanda geregistreerd. Zeven dagen later kondigde de regering een volledige nationale lockdown af. Net als in Nederland deelde de overheid informatie met haar burgers hoe ze zichzelf en hun naasten zo goed mogelijk kunnen beschermen. Maar wat als je geen toegang hebt tot deze informatie die cruciaal is in het redden van mensenlevens?
De communicatiekanalen die worden gebruikt om veiligheidsinformatie over COVID-19 te delen met Rwandese burgers, zijn vaak ontoegankelijk voor doven die geen radio-uitzendingen of televisieprogramma’s kunnen horen. In reactie hierop gingen nationale vrijwilligers van VSO, lokale gezondheidswerkers en vertegenwoordigers van de Nationale Jeugdraad – op een veilige 1,5 meter afstand – langs bij dove adolescenten.
Eric woont in Rwanda en is zelf ook doof. Samen met andere nationale vrijwilligers van VSO, het RNUD (Rwanda National Union of the Deaf) en partners werkte hij aan de ontwikkeling van video’s in gebarentaal die via televisie en sociale media werden uitgezonden. De video’s bevatten levensreddende informatie, gebaseerd op officiële boodschappen van de Wereldgezondheidsorganisatie en de Rwandese regering. Meer dan 600 doven re-tweetten de videoboodschappen en naar schatting 134.000 kijkers van de Rwandese bevolking bekeken verdere berichten die op televisie werden uitgezonden.
Eric zegt: “Voor doven heeft het project ons geholpen toegang te krijgen tot informatie over COVID-19 en hoe we onszelf moeten beschermen. Het heeft ons bewust gemaakt van de rechten van doven in deze tijd. (…) We voelen ons veilig. We zijn voorzichtig, dragen maskers en wassen onze handen. (…) Veel doven hebben geen toegang tot informatie op radio of TV, waardoor ze belangrijke informatie missen. Wij zijn in staat om ervoor te zorgen veel mensen deze levensreddende berichten ontvangen.”
Benieuwd naar de filmpjes van het RNUD? Bekijk ze op hun website of via Youtube.