Het bijzondere verhaal van Vanessa: een leven op…
02 december, 2024
2024 zit er weer op! Bij VSO kijken we terug op een jaar vol uitdagingen en successen, waarin onze changemakers overal ter wereld hebben gewerkt aan een eerlijke toekomst voor iedereen. Benieuwd wat er het afgelopen jaar allemaal is gebeurd? Dit waren onze meest impactvolle projecten van 2024:
Door armoede, discriminatie, uithuwelijking en slechte bereikbaarheid gaan veel kinderen in Rwanda niet naar school. Bovendien zorgen traditionele normen ervoor dat meisjes zich bezig houden met het huishouden in plaats van dat ze naar school gaan. Het afgelopen jaar brachten we hier, samen met onze vrijwilligers, verandering in.
Nu gaan 2,6 miljoen kinderen weer naar school, waarvan meer dan de helft meisjes. Dankzij 260 lokale vrijwilligers hebben leraren, ouders en schoolleiders trainingen kunnen volgen over inclusief en kwalitatief onderwijs. Het resultaat? Een opmerkelijke stijging van de competenties in Engels (42%) en wiskunde (59%), waarbij meisjes niet achter bleven op de jongens. We blijven ons ook het komende jaar weer inzetten om onderwijs in Rwanda toegankelijker en inclusiever te maken door in te spelen op lange termijn oplossingen.
In Mozambique raken veel meisjes vroeg zwanger, enerzijds door een taboe op seks en voorbehoedsmiddelen, maar ook door gedwongen huwelijken. Hierdoor maken veel meisjes hun school niet af. Zonder onderwijs is het lastig om een baan te vinden, wat hun kansen op een betere toekomst drastisch verkleint.
Hierdoor zijn de meisjes afhankelijk van hun partner en hebben ze weinig economische zelfstandigheid. Onze vrijwilligers helpen hen door trainingen aan te bieden, waarmee ze vaardigheden en ondernemersskills op kunnen doen. In 2024 bereikten we bijna 2.000 meisjes, waarvan meer dan 1.000 hun basisvaardigheden verbeterden en 650 meisjes skills hebben opgedaan om een eigen onderneming op te zetten. Dankzij onze oplettende vrijwilligers zijn ook 35 meisjes gered van een gedwongen huwelijk.
Nu hebben deze meisjes niet alleen meer kans op genoeg inkomen, maar claimen ze ook hun onafhankelijkheid, waardoor ze vrije keuzes kunnen maken over relaties. Daarnaast inspireren ze andere meisjes die in dezelfde situatie zitten.
In veel Afrikaanse landen zijn seksualiteit en seksuele gezondheid een taboe. Dit leidt tot een hoog aantal tienerzwangerschappen, jongeren die hun problemen niet durven te bespreken, en gebrek aan zorg voor kwetsbare groepen, zoals mensen met een handicap. Voor LGBTQ+-gemeenschappen is de situatie nog moeilijker, omdat niet-heteroseksuele voorkeuren in veel landen strafbaar zijn.
In Kenia, Ethiopië, Rwanda, Oeganda en Zambia hebben we het afgelopen jaar gewerkt aan gelijke toegang tot seksuele gezondheidszorg. Jongeren kunnen dankzij een nieuw erkend beoordelingsformulier gezondheidscentra feedback geven over de toegankelijkheid en veiligheid. Hierdoor zijn er concrete verbeteringen doorgevoerd: toegangshellingen voor rolstoelgebruikers, betere zorg voor tienermoeders en veilige ruimtes waar jongeren anoniem hun zorgvragen kunnen delen en advies kunnen krijgen. Inmiddels merken al 350 jongeren hier de positieve effecten van.
Hoewel dit een belangrijke stap is, blijven de uitdagingen groot. In 2025 zetten we ons werk voort, zodat meer jongeren de zorg en ondersteuning krijgen die ze verdienen. Samen bouwen we aan een toekomst waarin seksuele gezondheid en rechten voor iedereen toegankelijk zijn.
Veel jongeren in Kenia zitten zonder werk. Ze hebben geen opleiding of vaardigheden om een baan te vinden en blijven vastzitten in een vicieuze cirkel van armoede. Vooral jonge vrouwen worden buitengesloten van de arbeidsmarkt.
Het afgelopen jaar hebben we 56.000 jongeren in Kenia aan werk geholpen, waarvan de helft vrouwen. We richten ons op groene banen en trainen jongeren om de skills te ontwikkelen die ze nodig hebben voor een duurzaam inkomen. Dit project geeft jongeren niet alleen werk, maar ook hoop.
Als onderdeel van het hierboven genoemde project om meer duurzame banen te creëren in Kenia, richten we ons ook op de vuilnisbelten rondom Nairobi. Hier wonen en werken jongvolwassenen – soms met hun kinderen – onder gevaarlijke omstandigheden. Ze verzamelen afval om te verkopen tegen een klein bedrag, maar gaan vaak alsnog met honger naar bed. Daarbij worden ze blootgesteld aan gevaarlijke stoffen en lopen ze risico op misbruik en infecties.
Met een innovatief project helpen we jongeren om duurzame bedrijven op te zetten in de afvalsector. Het afgelopen jaar hebben we 2.696 jongeren bereikt, waarvan 1.198 vrouwen. Het project heeft 3.326 ton afval verzameld. Door handschoenen en overalls te verstrekken, lopen de jongeren minder risico op snijwonden en infecties. Daarnaast ondersteunen we deelnemers bij het opzetten van hun eigen initiatieven, zodat ze niet alleen een inkomen kunnen verdienen, maar ook bijdragen aan een schonere en veiligere omgeving.
Ook in 2025 blijven we ons inzetten voor een wereld waarin iedereen gelijke kansen heeft. We werken aan stabiele banen en een eerlijk inkomen voor iedereen, we zorgen ervoor dat de gezondheidszorg beschikbaar is voor iedereen die het nodig heeft, en we doen er alles aan om zoveel mogelijk kinderen naar school te krijgen.
Samen met onze changemakers, vrijwilligers en partners bouwen we aan een wereld waar iedereen kan groeien en bloeien. Daarom is jouw steun ook in 2025 weer hard nodig. Samen maken we het verschil – op een hoopvol 2025!