Het bijzondere verhaal van Vanessa: een leven op…
02 december, 2024
Weinig mensen op Zanzibar hebben de middelbare school afgemaakt en er is veel werkloosheid, met name onder jonge vrouwen. Clarice Belle, recruiter bij onze partner Randstad, werkt mee aan het werkgelegenheidsproject om jongeren op Zanzibar te trainen in permacultuur. Deze duurzame manier van agricultuur is vooruitstrevend en biedt veel mogelijkheden voor de toekomst van Zanzibari-jongeren.
‘Net als in Nederland, ben ik betrokken bij het recruitmentproces. Nu doe ik dat voor het project Fursa Kijani. Het project is tot stand gekomen door verschillende factoren te combineren. Weinig mensen op Zanzibar hebben onderwijs genoten, het overgrote deel van de bevolking heeft geen specifieke beroepsvaardigheden en er heerst grote werkloosheid. Daarnaast wordt het land op een niet-duurzame en inefficiente manier bewerkt, waardoor 40% van alle horticultuur wordt geïmporteerd vanuit Tanzania.
Een gemiste kans, want er zijn veel mensen in Zanzibar werkzaam binnen de agricultuur en er zijn veel mogelijkheden die nog niet worden benut. Daarom is VSO het project ‘Fursa Kijani’ (groene kansen) gestart samen met The Permaculture Institute of Zanzibar, Milele Zanzibar Foundation, Fumba Town Service Center en de lokale overheid. Een mooie samenwerking tussen overheid, NGO’s, onderwijs en de private sector. Elke partner heeft zijn eigen kwaliteiten, waardoor we elkaar goed aanvullen binnen dit project.
Binnen Fursa Kijani ben ik verantwoordelijk voor de werving en selectie van de deelnemers en het ontwikkelen en monitoren van de training in sociale vaardigheden. Hierbij valt de denken aan ondernemersvaardigheden, timemanagement, probleem oplossend vermogen en conflict management. Voor veel Zanzibari zijn dit soort vaardigheden nieuw, omdat dit geen focus is binnen het onderwijs. Er is weinig interactie tussen docent en leerling en de publieke scholen hebben klassen die uit 100 leerlingen of meer kunnen bestaan.
‘Er zijn veel dingen die ik als Nederlander van Zanzibari kan leren.’
De training helpt hen om zich zelfverzekerder te voelen en ze klaar te stomen voor de private sector. Na een training in zowel technische als sociale vaardigheden, krijgen de deelnemers de kans om het vak en het werkritme te leren kennen bij onze partner Fumba Town Service Center (FTSC). Tijdens deze periode krijgen ze begeleiding tijdens het werk en worden er diverse excursies georganiseerd, die hun kennis en ervaring verbreden. Na drie maanden zal een aantal deelnemers worden aangenomen bij FTSC, waarbij anderen hun kennis zullen delen met hun gemeenschap en geintroduceerd worden aan andere partners binnen de private sector. Kortom, een project met tastbare resultaten.
Terwijl ik hier werk, leer ik veel zowel als persoon en professional. Het uitdagendste is het cultuurverschil in communicatie en time management. Bepaalde dingen gaan anders dan ik gewend ben. Maar ik word steeds flexibeler en veerkrachtiger. Er zijn veel dingen die ik als Nederlander van Zanzibari kan leren. Er wordt meer geaccepteerd, minder snel geoordeeld en de focus ligt meer op relaties. Dit geeft een prettige sfeer van vertrouwen en zorgt ervoor dat ik me zelfverzekerder voel.
Werken in Zanzibar is een geweldige ervaring en zorgt voor een sterke ontwikkeling en zelfbewustzijn. Maar de meeste voldoening haal ik uit de bijdrage die ik lever aan een betere toekomst voor de Zanzibari jongeren en de natuur. Ze verdienen het!’