Beter onderwijs voor 7.000 kinderen in Nepal
20 januari, 2025
Rukaiya is vrijwilliger in Bangladesh en geeft ICT-les aan vrouwen in Cox’s Bazar, het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. In Cox’s Bazar verblijven bijna 1 miljoen Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar. “Hoewel ik al sinds mijn studie actief ben als vrijwilliger, is dit de eerste keer dat ik zo’n grote impact maak,” aldus Rukaiya.
Niet alleen leven mensen in Cox’s Bazar in armoede en dicht op elkaar, er zijn ook heersende gendernormen en geloofsovertuigingen die de vrijheid van vrouwen beperken. Rukaiya, die zelf in armoede is opgegroeid en bekend is met zulke heersende normen, begrijpt deze uitdagingen als geen ander. Nu werkt ze als docent ICT en digitalisering, waar ze vrouwen in het kamp lesgeeft over het gebruik van technologische apparaten als smartphones, tablets en computers. Deze kennis biedt de vrouwen niet alleen nieuwe vaardigheden, ze krijgen ook meer respect van de mannen in het vluchtelingenkamp.
“Na een paar lessen weten ze al een hele hoop. Ze hebben dan niet langer mijn hulp nodig en gaan zelfstandig op onderzoek uit via het internet.” – Rukaiya Siddika
Rukaiya ziet een grote verschuiving in respect: “Wanneer vrouwen aan huis gebonden zijn, is er soms sprake van een gebrek aan respect. Mannen geloven dat hun echtgenotes niet in staat zijn om dezelfde dingen te doen als zij. Wanneer de vrouwen deelnemen aan onze trainingen, zien we dat de houding van deze mannen verandert. Sommige echtgenoten zijn zelfs trots en verkondigen bij hun vrienden dat hun vrouwen of dochters technologie gebruiken.”
Moshe is één van de deelnemers van de ICT-trainingen. Ze was erg ongelukkig in haar huwelijk en werd door haar man geslagen. Toen ze meer wilde leren over technologie, werd dit in eerste instantie niet geaccepteerd. Toch besloot ze om deel te nemen aan de lessen. Toen haar man eenmaal doorhad hoe handig ze was met al die technologische apparaten, veranderde zijn houding. Nu is hij trots en heeft hij zelfs aangeboden om bij de lessen te helpen.
Rukaiya is blij met het verschil dat ze heeft kunnen maken voor de vrouwen: “Wat het werk hier als vrijwilliger zo bijzonder maakt, is dat je echt onderdeel bent van de lokale gemeenschap en heel direct betrokken raakt bij het verbeteren van de leefomstandigheden van vrouwen. Daarnaast ben ik heel blij dat ik een blijvende impact heb kunnen maken. De vrouwen hier leren nu zelf en hebben mijn basislessen niet meer nodig.”
“De belangrijkste rol van de vrijwilligers van VSO is om mensen te betrekken bij hun eigen ontwikkeling. Vrijwilligers vertrekken namelijk op een dag weer, en dan ligt de verantwoordelijkheid voor de vooruitgang van de gemeenschap weer bij de mensen zelf.”
Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van redactievrijwilliger Henk Vaandrager.