Het bijzondere verhaal van Vanessa: een leven op…
02 december, 2024
Op 14 oktober doen wij mee aan het Partos Innovation Festival 2022! Kom je ook naar dit festival en onze interactieve workshop ‘Innovating towards Inclusion: is intersetionality the answer?’
Is intersectionalteit een voorwaarde voor een inclusieve samenleving? Kunnen we hiermee uitsluiting tegengaan van mensen die vaak over het hoofd worden gezien? We horen het steeds vaker: ‘intersectionaliteit’ of ‘kijken vanuit een intersectionele lens’. Dit denkkader wint steeds meer aan populariteit, maar hoe gebruiken we het in de praktijk? Dit kan erg complex zijn. NGO’s, fondsen en ontwikkelingswerkers worstelen dan ook met het analyseren van problemen en de meest achtergestelde mensen vanuit een intersectioneel perspectief. Dit terwijl een intersectionele lens kan helpen om inzicht te krijgen in welke groepen werkelijk het meest achtergesteld worden en wie er op meerdere gronden worden gediscrimineerd of uitgesloten.
Namens het strategisch partnerschap Make Way nodigen wij je uit voor een hands-on workshop, met jongerenvertegenwoordigers en specialisten in ontwikkelingssamenwerking uit Oeganda en Kenia. Duik samen met ons in het concept. We laten je zien hoe we intersectionaliteit gebruiken in onze lobby en belangenbehartiging in Ethiopië, Zambia, Rwanda, Oeganda en Kenia. En hoe we vanuit een intersectioneel denkkader, werken aan betere toegang tot seksuele en reproductieve gezondheid en rechten voor iedereen.
Tijdens de interactieve workshop richten we ons op de Community Score Card. Een handig instrument om intersectionele analyses uit te voeren. Gemeenschappen scoren diensten en rechten aan de hand van de score card. De resultaten laten zien waarom mensen worden uitgesloten. Het toont de beschikbaarheid, toegankelijkheid, aanvaardbaarheid en kwaliteit van gezondheidsdiensten voor jongeren. Door de scores van de gezondheidsdiensten te verzamelen en vergelijken, kunnen we zien wat het meest urgent is om voor te pleiten.
Samen kijken we of en hoe je een intersectionele versie van de Community Score Card kunt gebruiken in je eigen werk. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat burgerkracht inclusief is? Dat niet alleen degenen met een luide stem, goede toegang tot belanghebbenden of bepaalde identiteitskenmerken zich kan laten horen? Ook onderzoeken we of en hoe intersectionaliteit ons kan helpen om zelfs de mensen te bereiken die zo vaak achterblijven.
Wanneer: 14 oktober 2022. 10.15 -12.30 CET
Waar: Expo, Piet Heinkade 179, 1019 HC, Amsterdam
Georganiseerd door: VSO en Wemos
Facilitators: Caroline Wambui, Innovatiemanager, VSO Make Way Programme (Kenia); Nicholas Omoko, Landelijk Coördinator, National Youth Engagement Network (Oeganda); en Sietse Blom, Politiek Adviseur, VSO (Nederland).
Volledig programma en tickets: https://www.partos.nl/innovation-festival/
Elk jaar brengt Partos, de Nederlandse koepelorganisatie voor ontwikkelingssamenwerking, nationale en internationale organisaties en mensen samen om innovatieve ideeën, beste praktijken en verhalen die ertoe doen te delen. De negende editie van het festival richt zich op inclusieve burgerkracht als essentiële kracht voor sociale verandering. Samen met ngo’s, maatschappelijke leiders, kunstenaars, sociale ondernemers en vele anderen creëren we de nodige brandstof voor actie en verandering!
Bekijk het volledige festivalprogramma en koop je tickets: https://www.partos.nl/innovation-festival/
Binnen Make Way zetten we ons in voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) voor iedereen, wat zoveel betekent als zelf kunnen beslissen over je lichaam, relaties, seksualiteit en of je kinderen wilt krijgen. Door seksuele voorlichting, veilige anticonceptiemiddelen en zeggenschap over je eigen huwelijk – om maar een paar voorbeelden te noemen.
Het consortium dat het Make Way programma leidt, bestaat – naast VSO Nederland – uit Akina Mama wa Afrika, Forum for African Women Educationalists, Liliane Foundation, The Circle of Concerned African Women Theologians Kenya en Wemos. We werken samen met tientallen lokale maatschappelijke organisaties en het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het programma wordt geïmplementeerd in Ethiopië, Kenia, Rwanda, Uganda, Zambia, en de (oostelijke en zuidelijke) gebieden in Afrika.
Wil je meer weten over Make Way? Kijk hier op onze website en kom naar de workshop op 14 oktober!