Gubalo krijgt twee geiten en training in duurzame…
02 april, 2025
Koppen over klimaatrampen bereiken ons inmiddels bijna dagelijks. Het is soms ontmoedigend, maar in die berichten schuilt ook hoop. Want steeds weer zijn er mensen die niet bij de pakken neerzitten—mensen die samen met getroffen gemeenschappen werken aan oplossingen en de weerbaarheid tegen klimaatverandering vergroten.
In Kenia, waar extreme droogte al vier regenseizoenen op rij aanhoudt, leven momenteel meer dan 3,5 miljoen mensen op de rand van uithongering. Mislukte oogsten en massale veesterfte hebben hele levens ontwricht. Families worden gedwongen hun dorpen te verlaten, op zoek naar voedsel, water of een nieuwe bron van inkomsten. Kinderen moeten hun school afbreken, en de torenhoge voedselprijzen, mede door de oorlog in Oekraïne, maken de situatie nog schrijnender.
Tegelijkertijd is er een groot tekort aan kennis over klimaatbestendige landbouw en hoe mensen zichzelf kunnen beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Essentiële kennis, die levens kan redden en gemeenschappen veerkrachtiger maakt. Klimaatverandering raakt de hele wereld, maar het zijn de meest kwetsbaren die de zwaarste klappen opvangen. Ironisch genoeg zijn landen als Kenia—die zelf nauwelijks hebben bijgedragen aan deze crisis—nu het hardst getroffen.
Bij VSO zetten inspirerende jonge mensen, zoals Fridah Okomo, zich dagelijks in voor een toekomst waarin gemeenschappen sterker staan tegen de gevolgen van klimaatverandering. Als lokale bewoner kent zij de situatie en problematiek het best. VSO ondersteunt haar met kennis, middelen en beleidsbeïnvloeding. Als vrijwilliger helpt zij mensen veerkrachtiger te worden en duurzame oplossingen te vinden.
Door bewustwording te vergroten via sociale media, radio en webinars, betrekt Fridah mensen bij dit urgente thema en traint ze hen om slimme, duurzame keuzes te maken. Daarnaast speelt ze een grote rol in belangenbehartiging en campagnes om klimaatverandering hoger op de politieke agenda te krijgen.
“Ik weiger te accepteren dat we alleen maar slachtoffers zijn van klimaatverandering. Samen kunnen we de oplossingen creëren die nodig zijn om mensen te helpen. Daar ben ik van overtuigd.”
Jonge changemakers zoals Fridah Okomo geven hun gemeenschap de handvatten om zich beter te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering.
De klimaatcrisis raakt Kenia ongekend hard. Fridah heeft met eigen ogen gezien hoe haar vrienden en familie worden getroffen, en dat gevoel van urgentie drijft haar om in actie te komen.
Samen met andere vrijwilligers heeft zij een kleine plattelandsgemeenschap in Nandi geholpen door trainingen te geven in biologische landbouw. In samenwerking met landbouwexperts en het Ministerie van Landbouw brachten ze cruciale kennis over hoe je de natuur kunt inzetten in plaats van bestrijden. Bijvoorbeeld door te kiezen voor gewassen die beter bestand zijn tegen droogte en door duurzame landbouwtechnieken te gebruiken die pesticiden overbodig maken, zonder in te leveren op opbrengst.
De meest kwetsbare mensen worden het hardst getroffen door klimaatverandering en hebben vaak niet de middelen of kennis om zich te weren. Daarom is het cruciaal om hen niet alleen te trainen en te ondersteunen, maar vooral ook naar hen te luisteren. Door samen oplossingen te ontwikkelen die passen bij hun specifieke behoeften en mogelijkheden, wordt klimaatadaptatie iets van iedereen. Samen bouwen we aan een veerkrachtige toekomst.
Uit onderzoek blijkt dat vrouwen een essentiële rol spelen in de economische welvaart op het platteland. Hoewel zij minder dan 50% van de kleine boeren vormen, zijn zij verantwoordelijk voor maar liefst 70% van de totale voedselproductie in Afrika. 2 Toch worden hun rechten vaak beperkt. VSO ondersteunt deze boerinnen door hen te helpen om collectieven te vormen en ervoor te zorgen dat hun rechten erkend worden.
Momenteel werkt VSO in Siaya County, Oost-Kenia, samen met drie agrobiologische ondernemingen die grotendeels door vrouwen worden geleid: The Greenlink Group, The Fronteers Women Group en de Alego Young Turks.
Met behulp van verschillende methoden, zoals mengteelt van groenten op bananenplantages, en door as en mest te composteren om plagen tegen te gaan, kunnen deze vrouwen producten verbouwen die opgewassen zijn tegen de droogte. Dankzij deze technieken vergroten zij niet alleen hun opbrengst, maar ook hun economische zelfstandigheid door hun producten op de lokale markt te verkopen.
Oudere vrouwen die ook op hun beurt weer kennis, vaardigheden en overlevingsstrategieën overdragen, over duurzame landbouw met behoud van de natuur.
Klimaatverandering treft de meest kwetsbare gemeenschappen het hardst, en de tijd om in actie te komen is nú. Youth Champions zoals Fridah Okomo spelen een cruciale rol in het vergroten van de bewustwording en het versterken van lokale gemeenschappen in Kenia, zodat zij de enorme uitdagingen van de klimaatcrisis aan kunnen gaan.
Deze verandering is mogelijk, maar heeft wel de juiste steun en samenwerking nodig.
“Ik weet dat we dit kunnen. Het is belangrijk om te realiseren dat Kenianen ongelooflijk veerkrachtig zijn. Ondanks de vele uitdagingen, hebben we altijd doorgezet. Met de juiste ondersteuning en samenwerking zullen we ook deze crisis het hoofd bieden.”
En ook jouw steun is hierin essentieel. Door te investeren in het werk van VSO, help je gemeenschappen veerkrachtiger te maken, zodat zij kunnen overleven en bloeien in het aangezicht van de klimaatcrisis.
Doe daarom nu mee en draag bij aan het creëren van duurzame oplossingen voor klimaatverandering. Met jouw bijdrage maken we samen een wereld van verschil!