Beter onderwijs voor 7.000 kinderen in Nepal
20 januari, 2025
Winnie Kalyesubula zet zich in Oeganda in voor meer fatsoenlijk werk voor jongeren. Met haar kennis over jeugdwerkgelegenheid en inclusie, helpt ze bedrijven om banen voor jongeren te creëren. Nog specifieker: 50 procent daarvan voor vrouwen. “Dit drijft mij enorm: wat kan ík doen om bedrijven te motiveren ervoor te zorgen dat de medewerker meer rechten heeft? Dat vrouwen ook profijt hebben van hun werk?”
“Wat een baan fatsoenlijk maakt? Een minimum inkomen, afspraken die officieel vastgelegd zijn in een contract, gelijke beloning voor mannen en vrouwen, medewerkers die op mogen komen voor hun rechten – om een paar dingen te noemen.”
“In Oeganda is 80 procent van de bevolking jonger dan 30 jaar. Er zijn weinig banen en er is veel concurrentie. Voor vrouwen is het nog moeilijker: culturele barrières zorgen ervoor dat ze weinig in te brengen hebben. Ze zitten in een levensfase waarin ze kinderen krijgen en verantwoordelijk zijn voor de zorg, het huishouden én inkomen; wat niet geldt voor hun echtgenoten. Als ze geluk hebben mogen ze na hun zwangerschap terugkomen bij hun werkgever, maar het komt vaak genoeg voor dat ze pech hebben en ingeruild zijn voor een man. Vaak betalen werkgevers vrouwen maar de helft van wat mannen verdienen voor hetzelfde werk. Hun loon komt meestal niet in hun portemonnee terecht, maar gaat direct naar het hoofd van de huishouding: hun man. Of het wordt verdeeld over de familie. Maar we kunnen wat doen om ervoor te zorgen dat vrouwen ook profijt hebben van hun werk.”
“Om hier stappen in te zetten, zoek ik bedrijven op. We werken samen om duurzaam en inclusief beleid te maken. Ook help ik hen bij het uitrollen van de veranderingen, want het moet natuurlijk geen intentie op papier blijven. Door zo samen op te trekken veranderen we de zaken voor de lange termijn. Jeugdwerkgelegenheid en fatsoenlijk werk gaan wat mij betreft hand in hand. Dat is mijn overtuiging. Ik wil vrouwen meer mogelijkheden geven en werken aan gelijke behandeling en financiële zelfstandigheid. Dat is de verandering die ik wil brengen.”
Samen met Randstad en Palladium runt VSO het Challenge Fund for Youth Employment (CFYE), een initiatief van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het doel is om binnen 6 jaar 200.000 banen te creëren voor jongeren in Afrika en het Midden-Oosten, waarvan de helft voor vrouwen.
Lees hier meer over het Challenge Fund for Youth Employment.
Dit artikel komt uit ons magazine Changemakers. Ontvang jij ‘m nog niet? Klik op de onderstaande button en vraag hem gratis aan.