Ondernemen als vrouw in Egypte: Marwa’s succes met…
24 oktober, 2024
Matrika Yadav is een jonge man uit Nepal die ervoor koos om op te staan tegen het geweld in zijn gemeenschap. Zijn verhaal is een van de casestudies waarin de eerste resultaten van het Strengthening Access to Holistic, Gender Responsive and Accountable Justice project (SAHAJ) gedeeld worden met het grote publiek. Dit is Matrika’s verhaal.
Matrika Yadav is geboren in een klein dorp in Nepal. Er heerst grote armoede. Geweld tegen en discriminatie van vrouwen en meisjes behoorden tot de plaatselijke cultuur, evenals kastegerelateerd geweld. Door de training binnen het SAHAJ project werd Matrika zich steeds meer bewust van deze schadelijke sociale normen binnen de gemeenschap en hoe hij kan bijdragen aan verandering.
Matrika besloot zich aan te sluiten bij het jongerennetwerk van SAHAJ. Samen met andere jonge changemakers helpt hij nu de weerbaarheid van vrouwen en meisjes tegen gendergerelateerd geweld te vergroten, het zwijgen erover te doorbreken en de toegang tot politie en justitie te vergroten.
Deze changemakers stellen geweld tegen vrouwen en meisjes openlijk ter discussie. Ze praten erover in en met het dorp. Ze ondernemen actie bij de plaatselijke politie, zodat zij bereid zijn aangiftes van slachtoffers in behandeling te nemen en, niet onbelangrijk, de slachtoffers te begeleiden, die zelf vaak niet tegen de dwang en bevelen van hun dader op kunnen, bijvoorbeeld hun echtgenoot, vader, oom of broer.
Er was een man die elke avond dronken thuiskwam en zijn vrouw en kinderen sloeg. Hij werd ter verantwoording geroepen. Zijn vrouw werd geadviseerd en ondersteund door jonge changemakers. “Hoe moet ik verder met hem, als ik naar de politie ga?” De jongeren boden haar hulp en begeleiding aan. De politie handelde door haar man streng aan te spreken. Hij werd gewaarschuwd voor de repercussies, waarna het geweld stopte.
Matrika vertelt: “Eerst waren we met een paar jongeren, we volgden het SAHAJ project, gericht op hoe oude gewoontes te veranderen. We praten er met elkaar over, we delen onze opvattingen, we discussiëren, we maken muziek, doen spelletjes en houden debatten. We gaan in gesprek met scholen, met de politie, met de autoriteiten. Zo bereiken we een hele gemeenschap. En we hebben het recht aan onze kant; geweld tegen vrouwen en meisjes is verboden, jongeren moeten tenminste 20 jaar zijn voordat zij mogen trouwen, kastegerelateerde discriminatie is verboden en de grondwet garandeert gelijke rechten voor iedereen.
SAHAJ is een consortium dat wordt geleid door VSO (Nepal) en International Alert (IA) en partners: Forum for Women, Law and Development (FWLD), Antenna Foundation Nepal (AFN), Emory University, SAMAGRA, en MAHURI Home. Dit project in Nepal is gericht op het aanpakken van gendergerelateerd geweld door schadelijke sociale normen aan te pakken, de toegang tot de politie en justitie te verbeteren en de capaciteit van relevante instellingen te vergroten, zodat slachtoffers van gendergerelateerd geweld de steun krijgen die ze nodig hebben. Om dit mogelijk te maken zetten we onder andere jeugdnetwerken op die zich inzetten voor de verandering van deze sociale normen en geven we training aan veiligheidsinstanties en justitiële instellingen.
Credits
Geschreven door: Pallav Ranjan
Vertaald en geredigeerd door: Ronnie Allebrandi, VSO Nederland
Foto’s: VSO