Ondernemen als vrouw in Egypte: Marwa’s succes met…
24 oktober, 2024
Wereldwijd krijgt 1 op de 3 vrouwen te maken met fysiek of seksueel geweld. Het veranderen van sociale normen om dit gedrag een halt toe te roepen, kan alleen door mannen erbij te betrekken.
Ambrose Williams woont in Sierra Leone. Hij is al 21 jaar getrouwd met Josephine. “Ik ben boer en mijnwerker,” vertelt Ambrose, “Zodra ik geld had, ging ik op pad om te roken en te drinken. Ik was nogal snel aangebrand. Als mijn vrouw wat zei, kon ik woest op haar worden. Ik dacht dat het aan haar lag, dat er geen rust in ons huis was. Ik vond haar koppig en dacht dat ze niks deed in het huishouden.”
In Sierra Leone werkt VSO samen met lokale partners aan de Husband School: een serie workshops speciaal voor mannen, geleid door gerespecteerde en invloedrijke mannelijke rolmodellen uit de gemeenschap.
Tijdens deze bijeenkomsten gaan ze met elkaar in gesprek over onderwerpen als gendergelijkheid, familieplanning, vrouwenbesnijdenis en huiselijk geweld. Ook worden gesprekken gevoerd met lokale, traditionele leiders.
“Een paar jaar geleden begon ik met de Husband School,”zegt Ambrose, “De trainingen en de dingen die ik leerde en de warmte die ik kreeg, gaven me het gevoel dat ik ergens bij hoorde.
Ik ben er enorm door veranderd. Het zorgde voor eenheid thuis. Mannen zijn vaak veroorzakers van een slechte situatie, dus het is ook aan ons om dingen te veranderen. Ik kwam erachter dat geweld tegen vrouwen soms zelfs leidt tot de dood.”
“Ik kan nu met mijn vrouw praten. We hebben afspraken gemaakt over geld, hoe we het besteden en opzij zetten voor ons huis, medicijnen, de toekomst… Mijn eigen ervaringen gebruik ik om andere families te helpen bij het oplossen van conflicten.”
Het Husband School project in Sierra Leone zorgde voor:
• Een afname van 50% in het aantal gevallen van huiselijk en seksueel geweld dat werd gerapporteerd werd aan de lokale Family Support Unit in het Kenema district in het zuidoosten van het land, waar het project is begonnen.
• Een afname van het aantal gevallen van illegale vrouwenbesnijdenis dat gerapporteerd werd als gevolg van de toegenomen kennis onder mannen over de gezondheidsrisico’s die ermee gepaard gaan.
• Een betere toegang voor meer vrouwen tot diensten op het gebied van anticonceptie, nu hun echtgenoten meer begrip hebben voor de economische voordelen als gevolg van gezinsplanning.
• Een stijging van 10% van vrouwen die naar een gezondheidscentrum gingen voor een veilige bevalling, aangespoord door hun man.
Songaye George-Buannie, oprichter van VSO’s partner FINE Salon: “We begonnen het programma in 2011 met 16 organisaties. Nu werken we met 42 organisaties uit hel hele land. We beginnen een transformatie te zien, er zijn veranderingen gaande.”
“De vrouwen in dit land hebben het altijd moeilijk gehad door het geweld door mannen,” zegt Isatta Samma in de film die hierboven te zien is. Haar man Dauda volgde de Husband School. “Maar dankzij deze interventie zien we eindelijk meer respect binnen onze gemeenschappen. Het geeft ons vertrouwen en moed samen verder te gaan.”