Meryen werd van school gehaald vanwege haar lichaamsbouw
03 maart, 2025
In Zambia stoppen veel meisjes vroegtijdig met school door tienerzwangerschappen en kindhuwelijken. Bertha Chulu zag van dichtbij hoe haar klasgenoten en vriendinnen hun toekomst in rook zagen opgaan. Zelf werd ze geconfronteerd met harde vooroordelen, maar juist die ervaring dreef haar om in actie te komen. In dit interview vertelt Bertha hoe ze zich ontwikkelde tot activist, en hoe ze zich als VSO-vrijwilliger inzet voor gelijke rechten en betere kansen voor jongeren in Zambia.
“Op mijn middelbare school in Zambia zag ik hoe veel meisjes vroegtijdig stopten met onderwijs, omdat ze jong zwanger raakten en uitgehuwelijkt werden. Mijn school stond hier zelfs om bekend. In plaats van dat de meisjes als slachtoffers werden gezien, werden ze als schuldig en losbandig bestempeld. Toen ik op een dag naar huis liep, herkende een man mijn schooluniform en hij zag mijn badge waaraan viel af te lezen dat ik voorzitter was van onze leerlingenraad. Ik zal nooit vergeten wat hij zei. Hij noemde me ‘de aanvoerder van de prostituees’.”
“In dezelfde tijd kwamen er organisaties naar mijn school om met ons in gesprek te gaan over de risico’s van tienerzwangerschappen en hoe we onszelf konden beschermen tegen een ongewenste zwangerschap. Deze gesprekken en die ene negatieve ervaring waren voor mij de aanleiding om me als activist in te zetten voor de gezondheid van jongeren.”
“Als radiopresentator leerde ik tijdens een conferentie hoe ik media kan inzetten voor sociale verandering. Ik besloot radio-uitzendingen te maken over tienerzwangerschappen om het bewustzijn hierover te vergroten. Ik sloot me ook aan bij een jeugdgroep die me in contact bracht met traditionele leiders. Samen met deze leiders gingen we in gesprek met meisjes en hun families om kindhuwelijken na een zwangerschap te voorkomen en de meisjes terug de schoolbanken in te helpen.”
“Samen met deze leiders gingen we in gesprek met meisjes en hun families om kindhuwelijken na een zwangerschap te voorkomen.”
“Vandaag de dag zet ik me nog steeds in voor de gezondheid van jongeren. Inmiddels als jongerenpanellid van het Make Way-programma van VSO. Dit betekent heel veel voor mij. Make Way biedt me een kans om meer inzicht te krijgen in internationaal beleid rondom seksuele en reproductieve gezondheid en om invloed uit te oefenen op dit beleid.
De komende jaren wil ik een bijdrage leveren aan het verder dichten van de kloof tussen internationaal beleid en de dagelijkse praktijk waar de jongeren waarvoor we ons inzetten mee te maken hebben. Het beleid moet een afspiegeling zijn van de wensen en behoeften van de jongeren op wie het gericht is. Zij moeten betrokken worden zodat ze zich in het beleid herkennen. Alleen zo kan beleid tot tastbare resultaten leiden.”
Over de hele wereld hebben miljoenen mensen geen toegang tot seksuele en reproductieve gezondheidsdiensten, met name meisjes, LHBTQI+ personen en mensen met een handicap. Dit heeft grote gevolgen voor hun welzijn. VSO pakt deze ongelijkheid aan door jongeren, organisaties en maatschappelijke instanties te betrekken bij het probleem. Zo zorgen we ervoor dat iedereen weloverwogen keuzes kan maken over relaties, gezinsplanning, seksualiteit en welzijn.
Met dit project hebben we al fantastische resultaten behaald, maar we zijn er nog niet. Er zijn nog te veel kwetsbare jongeren die geen toegang krijgen tot de zorg die ze nodig hebben. Laten we daar samen verandering in brengen! Door donateur te worden van VSO, help je om bewustwording te vergroten, zorg toegankelijk te maken en jongeren zoals Bertha in staat te stellen om voor hun eigen rechten op te komen. Doneer nu en maak het verschil!
Meldingen