Mumagkur Hamidu helping a child with a homemade mask
22/03/2022

Een drieluik: changemakers in strijd tegen COVID-19

Ruim 2 jaar geleden brak de coronapandemie uit. De gevolgen ervan raakten iedereen, maar niet iedereen even hard. Veel mensen die al kwetsbaar waren door armoede, klimaatverandering of conflicten zijn door de pandemie nog dieper in de problemen geraakt. Ondanks de vele uitdagingen die het virus met zich meebracht, zijn onze changemakers zich blijven inzetten voor mensen die worden uitgesloten.

Dankzij hun toewijding konden we in slechts 10 dagen tijd 80% van de VSO-programma’s aanpassen en inspelen op de crisis. Hieronder vertellen een aantal changemakers hoe ze dit mogelijk hebben gemaakt.

English version

Avitus hielp boeren bij het behouden van hun inkomen

Changemaker Avitus (35) hielp boeren in Tanzania bij het verduurzamen van hun landbouw. Met de uitbraak van COVID-19 paste hij zijn werkzaamheden als vrijwilliger aan en richtte zich op de gezondheid en veiligheid van de boeren. Hij zorgde dat ze over de nodige informatie beschikten om de verspreiding van de ziekte te helpen voorkomen. Ook keek hij samen met de boeren hoe ze op een veilige manier hun producten konden blijven verkopen.

“Ik heb ervoor gezorgd dat boeren en hun gezinnen over de nodige informatie beschikken om de verspreiding van de ziekte te helpen voorkomen. Ik hielp ze bij het volgen van de richtlijnen van het Ministerie van Volksgezondheid, zoals handen wassen en afstand houden. Ik heb ze ook laten zien hoe ze, met lokaal beschikbare materialen, plekken kunnen creëren waar ze hun handen kunnen wassen.

Daarnaast heb ik samen met de boeren gekeken naar waar zij hun landbouwproducten kunnen kopen en verkopen en tegelijkertijd zichzelf en hun klanten kunnen beschermen tegen het virus. Ook moedigde ik de boeren aan om voldoende voedsel op te slaan, zodat hun gezinnen voedselzekerheid hebben in geval van een gedeeltelijke of volledige lockdown.

Verder heb ik de sociaaleconomische gevolgen van de pandemie met de gemeenschap besproken. Samen met de boeren keek ik hoe ze weerbaar kunnen blijven in deze moeilijke tijd, onder meer door te kijken hoe ze een inkomen uit hun producten kunnen behouden. Met een omroepsysteem wil ik de gezondheidsvoorlichting bevorderen en het bewustzijn rondom COVID-19 vergroten.”

Changemaker Joseph deelt flyers over corona uit

In Tanzania werden flyers en posters uitgedeeld om mensen bewust te maken van COVID-19.

 

Jongeren gaan de strijd aan tegen misinformatie  

Voor mensen in afgelegen gebieden is het vaak moeilijk om betrouwbare informatiebronnen te vinden. In deze omgeving gedijen valse beweringen over genezing en preventie, oplichterij, gemanipuleerde video’s en complottheorieën goed.

Misinformatie kan de gevolgen van de pandemie verergeren, want als er zoveel theorieën worden verspreid, wordt het voor mensen moeilijker om betrouwbare informatie te vinden over hoe ze zichzelf en hun omgeving kunnen beschermen tegen het virus.

In Zimbabwe heeft een team van 16 VSO-jeugdvrijwilligers samengewerkt met lokale gemeenschappen om mythes te ontkrachten, tips te delen over hoe je nepnieuws kunt herkennen, en zij zetten zich in om wetenschappelijk juiste berichten te verspreiden. Ze ontkrachtten valse beweringen dat mensen van Afrikaanse afkomst geen COVID-19 kunnen krijgen of dat het drinken van alcohol zorgt voor immuniteit. Ze lieten ook zien hoe documenten die ‘officieel’ lijken, kunnen worden gebruikt om desinformatie te verspreiden.

Het jongerenteam in Zimbabwe maakt deel uit van een breder Youth Engagement Network, opgericht door VSO. Dit netwerk ondersteunt jongeren bij het doen van vrijwilligerswerk in hun gemeenschap. Deze netwerken tonen de kracht van jongeren om verandering teweeg te brengen.

Het jongerenteam bekijkt beweringen over COVID-19 om valse informatie te signaleren.

Het jongerenteam bekijkt beweringen over COVID-19 om valse informatie te signaleren.

 

Onderwijs tijdens corona  

Toen scholen in Nepal werden gesloten, kwamen onze changemakers in actie om ervoor te zorgen dat geen enkel kind achterbleef. Als ‘Big sister’ gaf changemaker Muni Gupta haar ‘little sisters’ in haar gemeenschap informatie en training tijdens de pandemie.

“Tijdens de lockdown belde ik regelmatig met mijn little sisters. In een onlinetraining van VSO leerde ik meer over COVID-19 en hoe we onszelf en onze naasten kunnen beschermen tegen het virus. Deze informatie deelde ik op mijn beurt weer met mijn little sisters.”

Tijdens de lockdown konden meisjes geen maandverband kopen in de winkels. Bovendien is het voor meisjes in armoede bijna onmogelijk om maandverband te kopen. Big Sister Muni leerde meisjes in haar gemeenschap daarom om zelf herbruikbaar maandverband te maken van oude stof. Ook deelde ze hygiëne kits uit.

Haar little sister Anjali (15): “Toen ik 10 jaar was, ging ik zelden naar school omdat ik druk was met het huishouden. Mijn ouders vonden het ook niet belangrijk voor me. Muni praatte met mijn ouders over hoe belangrijk het voor mij is om naar school te gaan.”

Anjali legt uit: “Tijdens de lockdown bracht ik de meeste dagen door met huishoudelijke taken en de zorg voor mijn neefjes. De scholen waren gesloten, en we konden geen onderwijs volgen.” Tijdens de lockdown gingen onze Big Sisters in gesprek met onze ouders om hen aan te moedigen prioriteit te geven aan onderwijs voor meisjes, in plaats van huishoudelijke taken en huwelijken.

Ondanks dat fysieke bijeenkomsten onmogelijk waren, zette Muni door. “Big Sister Muni belde me op en informeerde me over het virus en hoe we onszelf kunnen beschermen. Ze vertelde ons dat als we de juiste voorzorgsmaatregelen nemen, zoals handen wassen en niet zonder dringende reden van huis gaan, we beter beschermd zijn tegen het virus.”

Big Sister Muni laat zien hoe meisjes hun eigen maandverband kunnen maken.

Big Sister Muni laat zien hoe meisjes hun eigen maandverband kunnen maken.

 

Benieuwd hoe onze changemakers nog meer de strijd aan zijn gegaan met het COVID-19 virus?

Lees ons jaarverslag