Het verhaal van onze Youth Champion Mohamed; en…
16 januari, 2025
Helaas liggen er nog een hoop uitdagingen binnen het onderwijs in Nepal, met name voor kwetsbare groepen. Het VSO Project ‘Sikai’ speelt een cruciale rol in het wegnemen van obstakels, zodat ook achtergestelde kinderen weer naar school kunnen gaan. Dankzij de steun van onze donateurs en vrijwilligers hebben we inmiddels 7.000 kinderen kunnen bereiken!
Op het eerste gezicht heeft de Nepalese overheid haar onderwijs goed voor elkaar: 97% van de kinderen gaat naar de basisschool. Maar bepaalde groepen kinderen dreigen buiten de boot te vallen. Zo gaat 14% van de meisjes niet naar de middelbare school en is ook de kwaliteit van het onderwijs nog steeds een uitdaging voor de autoriteiten. Het VSO Project ‘Sikai’ probeert de sociaal-culturele en politieke obstakels te doorbreken.
Vooral kinderen op het platteland ervaren problemen om naar school te kunnen gaan. Ze moeten vaak ver reizen en bijna de helft van hen rondt de middelbare school niet af. Baglung is een voorbeeld van zo’n gebied. Maar liefst een kwart van de mensen hier leeft onder de armoedegrens. Daarom heeft VSO juist in deze regio Project Sikai gelanceerd.
En we zijn trots op de resultaten: dankzij onze donateurs en vrijwilligers hebben we maar liefst 720 ouders, 660 leraren en meer dan 7.000 leerlingen weten te bereiken. Hierbij hebben we speciale aandacht gegeven aan de begeleiding van kinderen bij de overgang van de basisschool naar de middelbare school, want dat blijkt een kritiek moment in het onderwijs te zijn.
Onze vrijwilligers organiseren interactieve sessies met de ouders van achtergestelde kinderen. Daarin worden ouders bewust gemaakt van het belang van onderwijs, de impact van geweld, discriminatie en kindhuwelijken, en hoe ze daar als ouders mee om kunnen gaan.
Met behulp van Big Sisters (oudere kinderen met een voorbeeldpositie) krijgen kinderen met een achterstand extra les en huiswerkbegeleiding. Bovendien stimuleren de Big Sisters de ouders om bij het onderwijs van hun kind betrokken te zijn.
Het Sikai Project helpt leraren om zichzelf bij te scholen, bijvoorbeeld op het gebied van nieuwe onderwijstechnologie, zoals tablets. Daarnaast ondersteunen we overheden en scholen met de laatste inzichten op het gebied van inclusiviteit en sociale veiligheid op school.