Gubalo krijgt twee geiten en training in duurzame…
02 april, 2025
In het Bidibidi-vluchtelingenkamp in Oeganda zet Jockim Mukeh zich in voor kinderen met een beperking. Hij is opgeleid als specialist in het onderwijs voor kinderen met een handicap, een richting die hij bewust koos vanuit zijn persoonlijke ervaring. Zijn motivatie komt voort uit zijn eigen ervaringen.
“Ik wilde altijd al leraar worden. Ik houd ervan om mensen iets bij te brengen en hen te inspireren. Mijn broertje heeft een beperking, en ik voelde me altijd verantwoordelijk voor hem. Ik wilde hem beter begrijpen en kunnen helpen. Door hem ben ik speciaal onderwijs gaan studeren. Ik ging me verdiepen in onderwijs voor kinderen met een handicap, en ging aan de slag gegaan in een revalidatiecentrum voor kinderen zoals hij.”
“Mijn broertje is gehandicapt. Ik wilde hem beter begrijpen, en ben daarom speciaal onderwijs gaan studeren.”
“Voor VSO werkte ik als vrijwilliger bij verschillende organisaties, zoals het Ministerie van Onderwijs en Sport, het Kyaninga Child Development Centre en St John Ambulance. Daar heb ik ook ervaring opgedaan in eerste hulp.”
“Wat me aansprak, is de manier waarop VSO werkt: met teams van mensen uit de lokale gemeenschap, maar ook nationale en internationale collega’s. Dat zorgt voor uitwisseling van kennis én zorgt ervoor dat het werk blijft voortbestaan, ook als het project afloopt. We zorgen met z’n allen dat de projecten van de gemeenschap zelf worden. Zo blijft het niet iets van buitenaf, maar van de mensen zelf.
Zo deel ik mijn kennis met de leraren in de klas, zodat zij meer aandacht kunnen hebben voor kinderen met een beperking. Dit zorgt voor een omgeving waarin alle kinderen, ongeacht hun beperking, volledig mee kunnen doen.”
“Het project richt zich op goed en toegankelijk onderwijs voor iedereen creëren. Mijn rol is vooral om te zorgen voor een veilige leeromgeving voor iedereen, en om ouders en de gemeenschap te betrekken bij de opvang en het onderwijs voor jonge kinderen. Zo kunnen kinderen met een beperking sneller de juiste hulp krijgen.
In een vluchtelingenkamp is dat niet vanzelfsprekend. Vooroordelen spelen een grote rol. Sommige ouders denken dat hun kind niet kan leren, simpelweg omdat het een beperking heeft. Die overtuiging probeer ik te veranderen.
Bovendien is de toegang tot zorg en onderwijs vaak beperkt in een vluchtelingenkamp. Er is weinig kennis over hoe kinderen met een beperking ondersteund kunnen worden. Dit maakt het des te belangrijker om ouders en de gemeenschap te betrekken, zodat we samen een betere leeromgeving kunnen creëren waarin iedereen mee kan komen.”
“Ik geef voorlichting en trainingen aan leraren, zorgverleners, ouders en dorpshoofden. Ik laat zien dat kinderen met een beperking wél een toekomst hebben – als ze de juiste begeleiding krijgen. Dat zorgt ervoor dat ze vaker naar school kunnen.”
“We hebben duizenden kinderen naar school kunnen brengen – onder wie honderden met een beperking. We hebben leraren en zorgverleners getraind, zodat ook in de toekomst meer kinderen goed onderwijs kunnen krijgen.”
Deze resultaten verbeteren niet alleen nú het leven van kinderen in het vluchtelingenkamp, maar zorgen er ook voor dat de gemeenschap zelf de kennis en het vertrouwen heeft om hiermee verder te gaan. Dankzij de inzet van lokale vrijwilligers wordt de basis gelegd voor blijvende verandering.
Met jouw steun kunnen we doorgaan. Wil je bijdragen aan ons werk? Doneer en maak het verschil.