Taalkeuze
Het probleem: groeiende spanningen
VSO is al jaren actief in Cox’s Bazaar (Bangladesh), een van ’s werelds grootste vluchtelingenkampen. Helaas is er sprake van groeiende spanningen tussen de lokale bevolking en de vluchtelingen in het kamp. Die spanningen worden versterkt doordat veel lokale inwoners het gevoel hebben dat alle steun van internationale organisaties alleen maar naar de vluchtelingen gaat, terwijl zij ook met grote uitdagingen kampen. Levensbenodigdheden zijn steeds duurder geworden, en de enorme toename van inwoners in het gebied heeft ervoor gezorgd dat de concurrentie om banen groter is geworden, net zoals de druk op de overheidsdiensten.
Dringend actie nodig
De situatie in Cox’s Bazar vraagt om onmiddellijke noodhulp. Families, vooral vrouwen en kinderen, hebben dringend ondersteuning nodig om in hun basisbehoeften te voorzien en een toekomst op te bouwen. Zonder deze steun riskeren veel mensen in een uitzichtloze situatie terecht te komen, waarin de kans op conflicten en verdere spanningen en conflicten alleen maar zal toenemen.
De oplossing: het YESC-project
Om de oplopende spanningen te verminderen, is het belangrijk om het inkomen van jongeren en vrouwen in gastgemeenschappen te verbeteren, en om wederzijds respect en samenwerking te bevorderen. Daarom heeft VSO het ‘Youth Empowerment for Social Cohesion’ (YESC) project in het leven geroepen. Dit project heeft twee doelen:
- Jongeren en vrouwen helpen een hoger inkomen te verdienen door fatsoenlijk werk of ondernemerschap.
- Sociale samenhang bevorderen door jongeren aan te moedigen zich in te zetten als vrijwilliger om hun gemeenschappen te versterken.
Een geïntegreerde aanpak van VSO
Er is een holistische aanpak nodig die de oorzaken van conflict aanpakt en gemeenschappen helpt om samen duurzame oplossingen te vinden. Het YESC-project richt zich daarom op vier pijlers:
1. Sociale initiatieven voor een stabiele gemeenschap
Door jongeren, vrouwen en lokale leiders actief te betrekken bij gemeenschapsontwikkeling, werken we aan sociale cohesie en conflictpreventie. We stimuleren initiatieven waarbij verschillende groepen samenwerken om spanningen te verminderen en een veilige, inclusieve omgeving te creëren. Jongerenverenigingen krijgen trainingen in leiderschap en conflictbeheersing en worden aangemoedigd om in gesprek te gaan met religieuze leiders, politici en maatschappelijke organisaties. Zo helpen we hen om op te komen voor hun rechten en de belangen van hun gemeenschap.
2. Versterking van meisjes en vrouwen
Om meisjes en vrouwen weerbaarder te maken en gedwongen huwelijken op jonge leeftijd te voorkomen, ondersteunen we hen met educatie en economische kansen. In ‘peer groups’ bouwen jonge vrouwen zelfvertrouwen op en leren ze over hun rechten. Tegelijkertijd betrekken we echtgenoten en families bij bewustwordingssessies om gendergelijkheid en sociale steun te bevorderen. Door trainingen en werkgelegenheidsprogramma’s helpen we vrouwen financieel onafhankelijker te worden, zodat ze meer zeggenschap krijgen over hun eigen toekomst.
3. Economische kansen via duurzame landbouw en ondernemerschap
Om gemeenschappen economisch sterker te maken, trainen we boeren en ondernemers in duurzame landbouwtechnieken en ondernemerschap. Zelfgeorganiseerde boerengroepen werken samen aan innovatieve oplossingen en versterken hun positie in de markt. Daarnaast hebben we ‘sales & service’ centra opgezet, waar boeren dichtbij huis toegang hebben tot betaalbare en kwalitatieve agrarische producten en diensten. Lokale jongeren en vrouwen krijgen de kans om deze centra te beheren, wat hun economische zelfstandigheid vergroot. Door samenwerking met bedrijven, overheidsinstanties en financiële instellingen zorgen we ervoor dat boeren en ondernemers duurzame groeikansen krijgen.
4. Onderwijs zorgt voor stabiliteit te midden van chaos
Veel vluchtelingenkinderen in Cox’s Bazar gaan niet naar school. VSO bouwt leercentra zodat kinderen van 3 tot 14 jaar in vluchtelingenkampen weer naar school kunnen. We zetten vrijwilligers met onderwijservaring in, die samenwerken met lokale krachten die de gemeenschap goed kennen. Samen creëren zij veilige plekken waar kinderen kunnen leren en spelen. Zo ontsnappen ze voor even aan de stress en onzekerheid van hun situatie, terwijl ze tegelijkertijd werken aan hun toekomst.
Met deze aanpak zorgt VSO ervoor dat gemeenschappen niet afhankelijk blijven van noodhulp, maar zelf de kracht en middelen krijgen om hun toekomst op te bouwen.
De 36-jarige Sara en haar familie uit Cox’s Bazar
De resultaten van het project
Met het YESC-project verminderen we sociale spanningen en vergroten we economische kansen in lokale gemeenschappen. Zoals bij al onze projecten werkt VSO samen met lokale vrijwilligers (changemakers)– mensen die de situatie en uitdagingen als geen ander kennen. We ondersteunen hen met kennis, middelen en beleidsbeïnvloeding, zodat zij zelf blijvende verandering op gang kunnen brengen. Dit zorgt voor de volgende resultaten:
✅ Minder sociale spanningen – Jongeren, vrouwen en leiders uit verschillende groepen komen samen en gaan gesprekken aan over spanningen en de gezamenlijke wens om een samenleving te hebben met meer stabiliteit. Dit zorgt voor sociale samenhang en voorkomt conflicten.
✅ Sterkere gezinnen en veerkrachtigere gemeenschappen – We zetten ons in om kindhuwelijken te voorkomen en bieden steun aan meisjes die helaas al op jonge leeftijd zijn uitgehuwelijkt. Door meisjes en vrouwen te begeleiden en hun zelfvertrouwen te versterken, helpen we hen om meer zelfstandigheid en kansen op een betere toekomst te krijgen. Daarnaast betrekken we hun partners en families bij bewustwordingssessies, zodat zij actief bijdragen aan de vrijheid en het welzijn van deze meisjes. Dit vergroot niet alleen hun toekomstperspectief, maar versterkt ook de stabiliteit binnen de gemeenschap.
✅ Grotere economische zelfstandigheid – Kwetsbare boeren en ondernemers worden verbonden met nieuwe arbeidsmarkten, wat hun afzet vergroot. Daarnaast versterken we hun vaardigheden met trainingen, zodat ze minder afhankelijk worden van noodhulp en beter in staat zijn om nieuwe kansen te benutten.
Samen zorgen we ervoor dat gemeenschappen zélf het verschil maken – nu en in de toekomst.
Hoeveel mensen hebben we tot nu toe bereikt?
Tot nu toe zijn er 20 vrouwen peer groups opgericht met 300 leden. Alle vrouwen kregen training in voeding en het opzetten van groentetuinen. Bovendien kregen alle vrouwen een startkapitaal voor hun Village Savings and Loans-account. Dertig vrouwen kregen training in het houden van koeien en 80 vrouwen kregen training in pluimvee- en geitenhouderij.
Verder zijn er 15 jeugd peer groups opgericht met 545 leden. Deze jeugdgroepen organiseerden meer dan 90 campagnes. Bovendien organiseerden ze gemeenschapsbijeenkomsten om bewustzijn te creëren over bestaande sociale vangnetten van de Sociale Zaken afdeling. In totaal waren 1.131 mensen (517 mannen en 614 vrouwen) aanwezig bij deze bijeenkomsten.
Het verhaal van Sara
Een moeilijke start voor Sara en haar gezin
Sara (36) woont samen met haar man en vier kinderen in East Thimchhari, Cox’s Bazar, Bangladesh. Anderhalf jaar geleden had dit gezin financiële problemen. Ze bezaten slechts een klein stuk land en net als veel andere lokale boeren hadden ze geen kennis over hoe ze hun land het beste konden gebruiken, wat resulteerde in teleurstellende oogsten en lage inkomsten. In de afgelopen anderhalf jaar is er echter veel veranderd en is Sara een succesvolle ondernemer geworden.
VSO’s ondersteuning en moderne landbouwtraining
Onze VSO vrijwilligers gaven Sara trainingen over moderne en klimaatresistente landbouwtechnieken voor groente- en veeproductie. Ze pastte deze technieken direct toe. Ze leende wat geld, kocht vijf kippen en verdubbelde haar landbouwgrond. Binnen ons Agricultural Sales and Service Center kreeg ze toegang tot producten en diensten die haar in staat stelden om haar markt uit te breiden. Zo hielpen onze VSO vrijwilligers haar bijvoorbeeld bij het opstellen van een bedrijfsplan.
Groeiende opbrengsten en een beter leven voor haar gezin
De opbrengst van haar boerderij is inmiddels enorm gestegen. Ze heeft haar lening terugbetaald, huurt een nog groter stuk land, verbouwt meer groenten en heeft nu twee koeien, vier geiten, twaalf duiven en vijfentwintig kippen. Haar kinderen gaan nu naar school en met haar hulp heeft haar man zijn eigen groentebedrijf kunnen opstarten. In de toekomst hoopt ze een acre grond te kopen, een grote pluimveeboerderij op te zetten en haar huis te renoveren.
VSO vrijwilliger Kabir legt Sara uit hoe ze kan voorkomen dat de bladeren van haar aubergineplanten geel worden.
Biedt vrouwen zoals Sara een uitweg
Dankzij de steun van vrijwilligers en donateurs hebben we al geweldige resultaten geboekt met het YESC-project, maar er is nog veel te doen. De spanningen tussen de lokale bevolking en de vluchtelingen blijven hoog, en de druk op de lokale economie en voorzieningen neemt steeds verder toe. Naast Sara, zijn er nog veel andere vrouwen in Cox’s Bazar die moeten strijden om eten op tafel te krijgen. Samen kunnen we dit veranderen. Word donateur en biedt mensen zoals Sara een uitweg.