23 miljoen kinderen gaan niet naar school

In Pakistan gaan op dit moment maar liefst 23 miljoen kinderen niet naar school – een schokkend cijfer. Kinderen missen de kans missen om zich te ontwikkelen in de belangrijkste fase van hun leven. Dit beperkt niet alleen hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt in de toekomst, maar houdt ook de vicieuze cirkel van armoede in stand.

Waarom kunnen ze niet naar school?

Maar hoe komt het dat zó veel kinderen in Pakistan niet naar school kunnen gaan? Daar zijn verschillende redenen voor:

1. Status als vluchteling 🚷

Een groot deel van deze kinderen is gevlucht uit Afghanistan. Na een traumatische reis worden ze geconfronteerd met tal van obstakels, zoals taalbarrières, het ontbreken van de juiste documentatie en een ingewikkeld inschrijvingsproces.

2. Armoede 💰

Helaas is armoede een wijdverspreid probleem in Pakistan. Veel gezinnen hebben simpelweg niet de financiële middelen om hun kinderen naar school te sturen. Sterker nog, van veel kinderen wordt verwacht dat ze bijdragen aan het gezinsinkomen. Kinderarbeid is dan ook een hardnekkig en veelvoorkomend probleem.

3. Discriminatie ♿

In veel landen wordt het onderwijs van meisjes nog altijd als minder belangrijk beschouwd dan dat van jongens. Zij worden vaak geacht huishoudelijke taken op zich te nemen. Ook voor kinderen met een handicap is toegang tot onderwijs niet vanzelfsprekend, zoals voor de 7-jarige Nazia: “Ik voelde me verdrietig als ik andere kinderen naar school zag gaan.” Vanwege haar handicap kreeg ze lange tijd geen onderwijs. Dankzij een leercentrum van VSO kan ze nu lezen, schrijven en rekenen.

4. Klimaat­rampen 🌊

Ook klimaatrampen hebben een grote impact op het onderwijs in Pakistan. In 2022 werd Pakistan getroffen door zware overstromingen, waardoor één derde van het land onder water kwam te staan. Hierdoor zijn minstens 30.389 scholen beschadigd of verwoest.

Onmiddelijke hulp is van levensbelang

Onderwijs in crisissituaties is van levensbelang. Veel kinderen dragen zware trauma’s met zich mee, en zonder school wordt de impact hiervan onomkeerbaar. Onderwijs vergroot niet alleen de kans op werk en een stabiel inkomen in de toekomst, maar het biedt ook structuur en veiligheid in tijden van chaos. Met het Education Cannot Wait project voorkomt VSO dat kinderen essentiële leerjaren missen door het onderwijs zo snel mogelijk te hervatten.

 

Education Cannot Wait - project in Pakistan van VSO

 

VSO slaat handen ineen met verschillende partners

Om zo veel mogelijk kinderen en jongeren naar school te laten gaan, heeft VSO de handen ineen geslagen met UNICEF, het Rural Support Programmes Network (RSPN) en verschillende lokale partners in Pakistan. Zo ontstond het Education Cannot Wait-project. Het project richt zich op 32.400 kwetsbare kinderen in Pakistan, waaronder 60% meisjes, 21% vluchtelingen en 12% kinderen met een beperking.

“Ik voel me gezegend om deel uit te maken van Education Cannot Wait. Dit programma gaf me niet alleen de kans om mijn studie voort te zetten, maar ook om andere kinderen te helpen die niet naar school gaan.” – Sidra (20)

Wat doet het ‘Education Cannot Wait’ project?

Om de vluchtelingenkinderen te helpen, heeft VSO speciale onderwijscentra opgericht. Hier worden kinderen aangemoedigd om, ondanks hun moeilijke omstandigheden, door te blijven leren. En de meeste kinderen willen dat ook: school biedt hen niet alleen kennis en toekomstmogelijkheden, maar ook een plek om zich weer even normaal te voelen en met leeftijdsgenootjes samen te zijn. Naast het opzetten van onderwijscentra, pakken wij de problemen vanuit verschillende hoeken aan:

  1. Eerste levensbehoeften en medische zorg voor kwetsbare kinderen – VSO zorgt voor veilig drinkwater, sanitaire voorzieningen, en goede hygiëne in scholen en leeromgevingen. Samen met gezondheids- en voedingsdiensten zorgen we ervoor dat kinderen zo snel mogelijk worden doorverwezen naar de juiste hulp.
  2. Versnelde leerprogramma’s – Versnelde leerprogramma’s en inhaalprogramma’s helpen kinderen met een leerachterstand om weer aansluiting te vinden bij regulier onderwijs.
  3. Financiële steun voor kwetsbare meisjes – VSO biedt financiële steun aan de meest kwetsbare meisjes, zodat zij zich kunnen inschrijven voor afstandsonderwijs en beroepsopleidingen.
  4. Trainen van leraren in psychosociale ondersteuning en inclusie – VSO traint leraren om psychosociale ondersteuning te kunnen bieden aan kinderen met trauma’s, en om onderwijs te kunnen bieden aan kinderen met een beperking.
  5. Creëren van een veilige leeromgeving – VSO verbetert scholen en lesruimtes om een veilige en stimulerende leeromgeving te creeëren. Bovendien helpen we kwetsbare tienermeisjes uit vluchtelingengemeenschappen met veilig vervoer naar school.
  6. Versterken van het onderwijssysteem – VSO helpt lokale overheden bij het opstellen van onderwijsstrategieën en versterkt ouder-leraar comités en schoolbesturen.
  7. Vluchtelingen betrekken bij beleidsbeïnvloeding – VSO betrekt vluchtelingen en migranten bij beleidsbeïnvloeding en belangenbehartiging om ervoor te zorgen dat ze een stem hebben in het onderwijsbeleid, zowel op nationaal als internationaal niveau.
  8. Ondersteunen van lokale maatschappelijke organisaties – VSO ondersteunt lokale maatschappelijke organisaties om hun ontwikkelingswerk te verbeteren.

 

Education Cannot Wait - project in Pakistan van VSODocent Salma leert de kinderen in haar klas rekenen.

 

De resultaten van het project

Dankzij het Education Cannot Wait programma hebben honderden kinderen inmiddels toegang gekregen tot onderwijs. Schoolomgevingen zijn veiliger en inclusiever geworden, en de capaciteit van lokale onderwijsorganisaties is versterkt.  Een overzicht van onze behaalde resultaten tot nu toe:

✅ Het oprichten van leercentra – Er zijn vier tijdelijke leercentra zijn opgericht.

Leermaterialen beschikbaar stellen – 236 kinderen zijn ingeschreven in de centra en voorzien van leermaterialen.

Voorlichtingen voor kinderen – 358 kinderen hebben deelgenomen aan voorlichtingssessies over kinderbescherming en kinderrechten.

✅ Voorlichtingen voor ouders –  219 ouders hebben voorlichtingssessies bijgewoond over kinderbescherming, kinderrechten en gendergerelateerd geweld (GBV).

✅ Professionals die kinderen beschermen – We hebben zes leraren, 16 leden van schoolbeheercommissies en vier onderwijsambassadeurs opgeleid over GBV, psychosociale ondersteuning, en beschermingsmechanismen voor kinderen.

Steun dit project

Onderwijs is niet alleen een basisrecht, maar ook een krachtig middel om armoede te doorbreken en een betere toekomst op te bouwen. Dankzij de steun van vrijwilligers en donateurs hebben we al geweldige resultaten geboekt met het project Education Cannot Wait, maar er is nog veel te doen. Er zijn nog altijd miljoenen kinderen die door verdrietige omstandigheden niet naar school gaan. Samen kunnen we daar verandering in brengen. Word donateur van VSO en zorg ervoor dat kinderen in Pakistan weer naar school gaan.

Blijf op de hoogte

Volg ons op Facebook, Instagram of LinkedIn om op de hoogte te blijven van onze projecten.