Mensen met een beperking in Kenia kunnen vaak moelijk of geen toegang krijgen tot anticonceptiemiddelen en voorlichting over gezinsplanning. Dit leidt tot ongewenste zwangerschappen, onveilige abortussen en risicovolle bevallingen. Wanneer meisjes al vroeg zwanger worden, stoppen zij bovendien met het volgen van onderwijs, met grote gevolgen voor hun ontwikkeling en onafhankelijkheid. Slechte infrastructuur kan ervoor zorgen dat zij geen toegang hebben tot gezondheidsvoorzieningen. Informatie is vaak niet beschikbaar in braille of gebarentaal. Maar de grootste barrière wordt misschien wel gevormd door de vooroordelen waar mensen met een beperking mee te maken krijgen. Een ervaring die ook Rael Akinyi Lumumba, een verpleegster in Mombasa County, deelt.

Rael’s ouders zijn allebei doof. Als kind zag ze al dat de gezondheidszorg niet toegankelijk was voor dove mensen. Toen Rael ziek werd en naar het ziekenhuis moest, werd ze pas door medisch personeel gezien toen een schoonmaakster merkte dat haar moeder niet in staat was te communiceren met het personeel. Inmiddels is ze zelf verpleegster. “In de zeven jaar dat ik hier gewerkt heb, heb ik gezien dat dove mensen niet genoeg informatie over gezinsplanning en andere zorg krijgen. Ze worden achtergesteld en veel zorgmedewerkers kennen de gebarentaal niet.”

Rael

Rael

Met training en ondersteuning van VSO kon Rael haar gebarentaal verbeteren. Onze changemakers trainen zorgverleners, zoals Rael, om inzicht te krijgen in de behoeften van arme plattelandsvrouwen, adolescenten, jongeren en mensen met een beperking. Samen kijken ze naar de sociale en fysieke belemmeringen waar deze groepen mee te maken hebben en hoe de gezondheidszorg hierop aangepast kan worden.

Rael deelt haar geleerde lessen met haar collega’s. “Ik vind het belangrijk dat mijn collega’s ook gebarentaal kunnen. Eerst werd er, als ik er niet was, tegen een zwangere patiënt gezegd dat ze terug moest komen wanneer ik weer dienst had. Nu kunnen mijn collega’s haar ook helpen en wordt ze net als andere patiënten behandeld.”

Het veranderen van de vooroordelen en culturele opvattingen over mensen met een beperking is een langdurig proces, maar tot nu heeft het project al 272 gezondheidsmedewerkers opgeleid, waaronder 24 voorvechters van sociale integratie, en ervoor gezorgd dat een half miljoen Kenianen betere toegang hebben tot gezondheidsdiensten.

DESIP in de media

BBC Africa bezocht onlangs het “Delivering Equitable Sustainable Increases in Family Planning” (DESIP) project in Kenia. Hier brachten zij verslag uit van ons werk met jonge vrouwen met gehoorproblemen vast.


Bron: BBC News Life Clinic