Tanzania is een land met een grote rijkdom aan natuurlijke grondstoffen. Opbrengsten uit winning van goud, koper, diamanten, kolen en natuurlijke gassen staan garant voor meer dan de helft van de export uit het land. Echter, voor de 50.4% van de bevolking die onder de armoedegrens leeft*, is deze rijkdom onbereikbaar. Het zijn vooral de (vaak internationale) mijnbouwbedrijven die goed verdienen aan de grondstoffen.

CLARITY Vrouwen in de mijnbouw

Culturele normen en waarden zorgen er vaak voor dat vrouwen, jongeren
en mensen met een beperkingworden uitgesloten van de mogelijkheden in de mijnbouwindustrie.

Waarom worden gemarginaliseerde mensen uitgesloten van deze industrie?

Mijnbouwbedrijven in Tanzania leven de wet- en regelgeving vaak niet na. Dit leidt tot mensenrechtenschendingen, kinderarbeid, sociale uitsluiting, corruptie, loonverschillen tussen mannen en vrouwen, en milieuvervuiling.

Ook culturele normen en waarden in de samenleving versterken de uitsluiting van vrouwen, jongeren en mensen met een beperking, waardoor zij niet kunnen meeprofiteren van investeringsmogelijkheden in de mijnbouw.

Hoe helpt VSO mee om dit te veranderen?

  • We helpen 4000 mensen met een beperking, vrouwen en jongeren, om voor hun rechten op te komen.
  • We ondersteunen 800 lokale inwoners en 160 gemeenschapsleiders bij het creëren van inclusieve werkomgevingen waar niet wordt gediscrimineerd. Dit doen we door te monitoren, rapporteren en mijnbouwbedrijven ter verantwoording te roepen.
  • We trainen 9 maatschappelijke organisaties, vakbonden en netwerken zodat ze mensenrechtenschendingen en milieuschendingen door bedrijven kunnen voorkomen en oplossen.
  • We trainen 10 mijnbouwbedrijven in milieubehoud en het implementeren van fatsoenlijke werkomstandigheden.

CLARITY Youth Economic Empowerment Life Business Skills

Samen met jeugdvrijwilligers brengen we een dialoog op gang over andere mogelijkheden
om in het levensonderhoud te voorzien, buiten de vervuilende industrieën om.

De mijnbouw ter verantwoording roepen

Jongeren, vrouwen en mensen met een beperking kunnen een belangrijke rol spelen in het opeisen van rechten, gelijke toegang tot informatie en gerechtigheid in de mijnbouw. Onze changemakers helpen deze gemarginaliseerde groepen om een eerlijk inkomen te krijgen door hen te helpen aan de benodigde vaardigheden, middelen en ambities, zodat zij volledig, gelijkwaardig en effectief kunnen deelnemen aan de industrie. Ze helpen hen om hun rechten te realiseren op hoogwaardige banen en inkomens, maar ook op inclusie, bescherming en ondersteuning binnen de maatschappij.

Hoe doen we dit?

  • We ondersteunen lokale inwoners bij het opkomen en opeisen van hun rechten binnen de mijnbouwindustrie wanneer deze geschonden worden, door hen te koppelen aan mensenrechtenorganisaties.
  • Binnen een pilotproject met kleinschalige ambachtelijke mijnbouwondernemingen, werken we samen met vrouwelijke mijnwerkers aan het verbeteren van hun werkomstandigheden en inkomens. Ook helpen we slachtoffers van gendergerelateerd geweld om gerechtigheid te krijgen.
  • Samen met onze jeugdvrijwilligers brengen we een dialoog op gang, die inwoners bewust maakt van andere mogelijkheden om in hun levensonderhoud te voorzien, buiten de vervuilende industrieën om.

Interactive Theatre addressing Genderbased violenceEen theatervoorstelling over gendergerelateerd geweld

Interactief theater voor verandering

Een van de manieren waarop onze changemakers binnen het CLARITY-project te werk gaan, is het gebruik van interactief theater. Met theater kunnen zij een breed publiek uit de omgeving bereiken en het gedrag van de gemeenschap beïnvloeden. Het biedt een krachtige manier om problemen in een realistische context te laten zien en toeschouwers in staat te stellen hun eigen mening te vormen.

Nationale changemakers rekruteren mensen uit de lokale gemeenschappen om met de theatergroep op te treden. Met de steun van lokale leiders, creëren ze open optredens voor het grote publiek. Daarna worden de mensen aangemoedigd om na te denken over wat ze hebben gezien en wordt er gezamenlijk gesproken over mogelijke oplossingen voor de problemen die zich in de gemeenschap voordoen.

Op deze manier hebben vrijwilligers al verschillende complex sociale kwesties naar voren gebracht, zoals de rechten van mensen met een beperking, kinderarbeid, gendergelijkheid, kindhuwelijken en gendergerelateerd geweld. Hierbij stellen ze bestaande schadelijke culturele normen ter discussie en proberen ze zo gelijke kansen voor iedereen te bevorderen.

“We gebruiken verschillende methodologieën om gevoelige kwesties bespreekbaar te maken die uitsluiting en ongelijkheid in stand houden voor kwetsbare vrouwen, jongeren en mensen met een beperking. Hierbij kun je denken aan traditionele dans, interactief theater, gedichten en liederen, waarmee we proberen het sociaal cultureel gedrag en de normen en overtuigingen die aan de uitsluiting en ongelijkheid bijdragen tegen het licht te houden.”

Helena Mtaju
Gemeenschapsvrijwilliger

Toekomstige generaties weerbaarder maken via jongerenraden

Door veel samen te werken met jongeren, zorgt VSO ervoor dat de impact van het CLARITY-project ook voor toekomstige generaties merkbaar zal blijven. De introductie van jongerenraden ondersteunt jongeren bij het verbinden, mobiliseren en behartigen van hun eigen belangen bij overheden. Raadsleden worden door andere jongeren in de gemeenschap gekozen om hen te vertegenwoordigen. Ook worden ze begeleid bij de problemen die spelen in de gemeenschap en krijgen ze trainingen in leiderschapsvaardigheden en jeugdrecht, zodat ze met vertrouwen deel kunnen nemen aan gesprekken over hun toekomst.

CLARITY Livelihoods Youth Life Skills Training

Door verschillende trainingen te geven helpt het CLARITY-project jongeren bij het opdoen
van praktische arbeids- en leiderschapsvaardigheden en kennis over jeugdrecht.

Ook krijgen de jongeren de mogelijkheid om praktische arbeidsvaardigheden op te doen door middel van verschillende trainingen, zoals over hernieuwbare energie, zeepproductie en voedselverwerking. Met hulp van hun Life Skills Advisor, komen jongeren in contact met de juiste mensen om lokale arbeidsmogelijkheden te bespreken.

Ondersteuning van het MKB

Onze changemakers werken nauw samen met de National Economic Empowerment Council (NEEC), Small Industry Development Organization (SIDO) en lokale overheidsinstanties en hebben zodoende 18 potentiële kleine en middelgrote ondernemingen en kleine ambachtelijke mijnbouwbedrijven in het projectgebied geïdentificeerd en beoordeeld. Vervolgens ondersteunt het projectteam SIDO en NEEC om de geselecteerde bedrijven te trainen op het gebied van fatsoenlijke en veilige werkomstandigheden, beheer van natuurlijke hulpbronnen en milieubehoud.

*Bron: The World Bank in Tanzania, The World Bank (Nov 04, 2021).