Lokale changemakers in actie

VSO gelooft in de kracht van lokale changemakers: vrijwilligers uit de gemeenschap die de situatie en gemeenschap door en door kennen. Zij weten als geen ander waar de hulp het hardste nodig is. Ze komen in actie en staan op tegen onrecht. VSO steunt deze changemakers door middel van kennis, middelen en beleidsbeïnvloeding. Bovendien zorgen onze changemakers ervoor dat wanneer een project is afgerond, de verandering blijft voortduren.

Focus op onderwijs, gezondheidszorg en werk & inkomen

De projecten van VSO focussen zich op drie verschillende thema’s: onderwijs, gezondheidszorg en werk & inkomen. Samen met onze changemakers zorgen we er over de hele wereld voor dat meer kinderen naar school kunnen, dat de gezondheidszorg toegankelijk wordt gemaakt voor iedereen, en dat er meer werkgelegenheid is voor kwetsbare groepen.

Bekijk onze projecten rondom: Onderwijs | Gezondheidszorg | Werk & Inkomen

Extra aandacht voor kwetsbare groepen

Onze focus ligt op de mensen die het meest worden buitengesloten: vrouwen, jongeren, mensen met een handicap en mensen die leven in armoede. Door op basis van hun behoeften trainingen te bieden en kennis te delen, helpen we hen om zelf hun leven positief te veranderen. Deze benadering vergroot de veerkracht van gemeenschappen en helpt om duurzame veranderingen te realiseren, niet alleen op lokaal niveau, maar ook op nationaal en mondiaal niveau.

Hoe ondersteunen wij de changemakers?

VSO steunt de changemakers door middel van kennis, middelen en beleidsbeïnvloeding. Bij kennis zou je kunnen denken aan een training voor communityleden over het starten van een eigen onderneming of over mentale gezondheid. Bij middelen kun je bijvoorbeeld denken aan voedselpakketten, schoolmateriaal of veilige werkkleding. Ook gaan we samen met de changemakers in gesprek met bedrijven en de overheid, om ze te betrekken bij complexe problemen en samen te werken aan duurzame oplossingen voor de lange termijn.

Noodhulp: samen sterk in crisistijden

Wanneer een ramp of crisis toeslaat, verliezen mensen vaak hun huis, hun dierbaren en hun toekomstperspectief. VSO staat klaar om de meest kwetsbaren te helpen. Overal ter wereld ondersteunen we gemeenschappen die getroffen worden door rampen, conflicten en klimaatverandering. Sinds de aardbeving in Nepal in 2015 heeft VSO noodhulp geboden in 20 landen.

Bij een crisis is snelle hulp essentieel, denk hierbij aan het uitdelen van voedselpakketten en dekens of het opzetten van tijdelijke scholen in vluchtelingenkampen. VSO kijkt verder dan alleen de eerste nood. We werken samen met lokale gemeenschappen en vrijwilligers om langdurige oplossingen te bieden. Onze focus ligt op drie belangrijke gebieden:

  1. Onderwijs – We zorgen ervoor dat kinderen en jongeren ondanks de crisis kunnen blijven leren.
  2. Gezondheidszorg – We ondersteunen medische hulp, mentale gezondheid en hygiëne om verdere problemen te voorkomen.
  3. Bestaanszekerheid – We helpen gezinnen om weer in hun levensonderhoud te voorzien, bijvoorbeeld door middel van vaktrainingen en werkgelegenheid.

Lees meer over onze aanpak voor noodhulp in tijden van crisis en rampen ->

Waarom jouw steun nodig is

Om lokale changemakers te ondersteunen, hebben we middelen nodig. Denk aan voedselpakketten, schoolmateriaal, trainingen voor zorgverleners, of ondersteuning bij beleidsbeïnvloeding. Met jouw donatie geef je changemakers de kans om zélf het verschil te maken in hun gemeenschap en werk je mee aan een eerlijke wereld voor iedereen. Maak vandaag nog het verschil – word donateur.

 

Onze 'Volunteering for Development'-aanpak

De meest duurzame en effectieve manier van ontwikkelingssamenwerking is de verandering van binnenuit versterken. Door te investeren in mensen ter plekke, hen op te leiden, te faciliteren en te motiveren breng je fundamentele verandering tot stand. Daarom vormt het trainen van mensen de kern van onze ‘Volunteering for Development’-aanpak zodat ze als echte changemakers hun gemeenschap verder kunnen versterken.

Humanitaire noodhulp

Wanneer een ramp of crisis toeslaat, verliezen mensen niet alleen hun huis en bezittingen, maar vaak ook hun gevoel van veiligheid en toekomstperspectief. In zulke moeilijke tijden staat VSO klaar om kwetsbare gemeenschappen wereldwijd te ondersteunen. Sinds de aardbeving in Nepal in 2015 heeft VSO noodhulp geboden in 20 verschillende landen, waarbij we samenwerken met lokale gemeenschappen om snel en effectief hulp te bieden.

Onze kernbenaderingen

We werken aan de hand van een groot aantal inhoudelijke programma’s die tastbare resultaten opleveren. We creëren beter onderwijs, betere zorg en meer werk en inkomen en er ontstaan krachtige gemeenschappen. Binnen alle programma’s werken we namelijk aan inclusieve, veerkrachtige samenlevingen met mensen die overheden aanspreken en durven opkomen voor hun rechten.

VSO gelooft in de kracht van lokale changemakers: vrijwilligers uit de gemeenschap die de situatie en gemeenschap door en door kennen. Met de steun van VSO – in de vorm van kennis, middelen en beleidsbeïnvloeding – pakken zij de grootste uitdagingen aan.