Uitreiking 2019
Begin februari 2019 werden de vijf genomineerde projecten bekend gemaakt. Aan de oproep om online te stemmen, werd massaal gehoor gegeven. Er werden maar liefst 1840 stemmen uitgebracht.
Winnaar: Ishaka Health Plan
Grote winnaar met 623 stemmen is het project waarin voorlichting over baarmoederhalskanker in Oeganda centraal staat. De overheid verstrekt in Oeganda gratis het HPV-vaccin (ter voorkoming van baarmoederhalskanker), maar de bevolking is hier niet goed over ingelicht. Hierdoor worden ongebruikte vaccins nu op grote schaal vernietigd. Initiatiefneemster Ingrid van ‘t Hof-Rombouts wil met haar project het bewustzijn over de oorzaken, symptomen en het voorkomen van baarmoederhalskanker vergroten. “Deze prijs is een erkenning voor al het werk dat wij samen met onze Oegandese collega’s hebben gedaan”, aldus Ingrid.
Tweede prijs: Centrum voor moeder- en kindzorg
Het project ‘Veilige moeder- en kindzorg in Nepal’ kreeg 472 stemmen en ging met de tweede prijs naar huis. Bestuurslid Yke Krol nam de prijs namens oprichtster Annette Reiling, die in Nepal zit, in ontvangst. Na de heftige aardbeving van 2015 waren er geen veilige plekken meer om te bevallen en werd een moeder- en kindzorgcentrum opgericht. Met het geld gaat Annette Reiling een bewustwordingsprogramma opzetten voor moeders en kinderen uit het moeilijk bereikbare dorp Chamrangbesi, zodat ze gebruik gaan maken van het centrum.
De overige genomineerden van 2019:
- Rehabilitatiekansen voor gevangenen in Malawi
- Bibliotheken voor basisscholen in Cambodja
- Duurzaam inkomen voor vrouwen en jongeren in Nigeria
Uitreiking 2018
De winnaars van 2018 zijn projecten waar Caroline zelf ooit betrokken bij was, als landendirecteur (Kameroen) en als programmamanager van het hiv/aids programma in Kenia dat door het Nederlandse ministerie is gefinancierd.
Winnaar: BIMEHC
In 2003 ging Yolanda van den Broek als VSO-vakdeskundige naar Kameroen om daar haar kennis te delen met lokale collega’s in een traditioneel Psychiatrisch Huis in Babungo. Caroline was op dat moment landendirecteur. Door de inzet van VSO en Yolanda worden in Babungo psychiatrische patiënten en hun families nog steeds goed geholpen met een mix van moderne en traditionele geneeswijzen. Er is een samenwerking opgezet met lokale, regionale en nationale instituten en een verwijssysteem ontwikkeld met ziekenhuizen in de regio en specialistische ziekenhuizen in de hoofdstad. Het centrum, dat nu BIMEHC heet, is een voorbeeld geworden voor goede psychiatrische zorg, en dient als landelijk opleidingscentrum voor Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen. Ook vanuit Nederland is er veel interesse voor de behandelmethodes die in Babungo worden toegepast. Met het geldbedrag van de Caroline van der Wal Impact Award kunnen een bakkerij en moestuin worden opgezet. Zo kunnen de psychiatrische patiënten, maar ook schoolkinderen en mensen uit de buurt, vers en gezond voedsel krijgen. Lees hier meer over.
Winnaar: Moving the Goalposts
Moving the Goalposts (MTG), een voormalig partnerorganisatie van VSO, gebruikt sinds 2002 voetbal om meisjes in hun kracht te zetten en maakt zich daarmee in Kenia hard voor de mensenrechten van meisjes en vrouwen. Nederlandse voetbalcoach Cocky van Dam heeft als VSO’er meegewerkt aan het project. MTG won al verschillende prijzen: the Beyond Sport UNICEF Award in Safeguarding Children in Sport 2015, the YEF Africa/International Labour Organization Youth Enterprise Facility Award 2015 en Laureus sport for Good Award 2016. In 2017 werd MTG tweede in de FIFA Diversity Award en wonnen zij de Global Goals World Cup in New York. Met het geldbedrag van de Caroline van der Wal Impact Award zal de organisatie via de sportclubs en sportevenementen misbruik van meisjes en jonge vrouwen bespreekbaar maken en tegen gaan.
Caroline van der Wal is in mei 2016 door een noodlottig ongeval om het leven gekomen. Met haar nalatenschap helpt ze nog steeds de projecten waar ze zich met hart en ziel voor heeft ingezet.
Caroline heeft, met VSO, een groot deel van haar leven besteed aan het versterken van mensen en organisaties, zodat ze op eigen benen verder kunnen.
Om de impact van Caroline's werk en van zoveel andere Nederlandse VSO-ers te laten zien, wordt de award uitgereikt aan organisaties die ooit ondersteund zijn door VSO en nu op eigen benen een succesvolle bijdrage leveren aan een betere wereld.