Werkwijze VSO

VSO ondersteund partner organisaties (ziekenhuizen, opleidingen, NGO’s en overheden) die als primaire taak hebben goede gezondheidszorg te leveren aan de minst kansrijke vrouwen, baby’s en jongeren. Gedurende een langere periode zetten zowel nationale en internationale professionele VSO-vrijwilligers zich in om lokale dokters, verpleegsters en verloskundigen te trainen, zodat zij het werk blijven voortzetten. Community-vrijwilligers werken direct in de gemeenschappen. Nationale vrijwilligers, zoals een Ugandese verloskundige kennen de context door en door. En internationale vrijwilligers delen specifieke kennis die lokaal niet voorhanden is. Die samenwerking tussen gemeenschap, lokale partners en het team van VSO-professionals is de kern van onze ‘Volunteering for Development’ aanpak en leidt tot positieve veranderingen die blijvend zijn! Hierdoor weten de allerarmsten hoe ze toegang kunnen krijgen tot goede, betaalbare zorg in hun eigen omgeving.

Vacatures in de Gezondheidszorg

Het zal je niet ontgaan zijn dat we op dit moment door Covid-19 voor een van de grootste uitdagingen van deze eeuw staan. Wil je meer lezen over over wat de mogelijkheden zijn om tijdens de corona pandemie te werken in het buitenland? Neem dan een kijkje op onze praktische informatie over werken in het buitenland pagina.

De omgeving waarin wij werken is dynamisch en verandert continue. Om deze reden hanteren wij een talent pool en werven wij minimaal vier maanden vooruit. Wij zijn daarom ook nu hard op zoek naar professionals die tijdelijk hun kennis en vaardigheden willen inzetten voor onze programma’s.

We zijn doorlopend op zoek naar gynaecologen, verloskundigen, neonatologieverpleegkundigen en  kinderartsen die voor 1 of 2 jaar (regelmatig ook voor 6 maanden) hun kennis en vaardigheden willen delen met vakgenoten in ontwikkelingslanden. Daarnaast zoeken we met regelmaat specialisten op het gebied van seksuele voorlichting, voedingsdeskundigen, kinderverpleegkundigen, zorgmanagers en een enkele keer een huisarts of medisch technicus. Heb je al een aantal jaren ervaring en ben je gemotiveerd om samen met je lokale collega’s te werken aan positieve verandering? Bekijk dan onze meest voorkomende vacatures op onze internationale gezondheidszorg vacature pagina. De vacatures en het verdere sollicitatieproces vindt plaats in het Engels vanwege de internationale omgeving waarin je gaat werken. Zie jij jouw vacature er niet tussen staan? Neem contact op met onze recruiter. Contact gegevens vind je onderaan deze pagina. Onze recruiters zijn op de hoogte van de programma’s en vacatures die nog niet online staan.

Programma’s in het onderwijs

Onze programma’s in de gezondheidszorg zijn er op gericht de gezondheidszorg te verbeteren en toegankelijker te maken voor iedereen. Speciale aandacht gaat uit naar het versterken van de gezondheid van moeders en baby’s en seksuele en reproductieve gezondheid van de jeugd. Onze VSO-kantoren in het land zelf ontwikkelen en begeleiden onze programma’s.

Moeder- en kindzorg

VSO werkt aan professionele medische begeleiding tijdens de zwangerschap, veilige bevallingen die begeleid worden door goed opgeleide zorgmedewerkers en het verbeteren van zorg aan pasgeboren baby’s. We zijn vooral op de werkvloer aanwezig. Onze vakdeskundigen trainen zorgmedewerkers en ondersteunen gemeenschappen, zodat moeders en pasgeborenen betere toegang tot gezondheidszorg krijgen. We werken al sinds 2013 met gezondheidsprogramma’s in Gulu, Noord-Oeganda. Sindsdien laten zwangere vrouwen zich regelmatig controleren. Ook zijn er gediplomeerde verloskundigen in de ziekenhuizen en in de zorgcentra in de dorpen. Daarnaast stonden we aan de wieg van een Neonatale Intensive Care Unit (NICU) voor pasgeborenen. Dit project is uitgebreid en de Intensive Care Units zijn nu ook te vinden in Ethiopië. In Sierra Leone hebben verloskundigen van de landelijk gelegen gezondheidscentra tegenwoordig mobiele echoapparaten waarmee ze op pad kunnen. Zij zijn getraind door VSO-professionals, zodat ze goed met dit apparaat overweg kunnen. Dit werpt zijn vruchten af: er zijn inmiddels al 2.490 echo’s uitgevoerd.

Seksuele en reproductieve gezondheidrechten jongeren

Voor veel jongeren is het moeilijk om goede informatie of zorg te krijgen op het gebied van seksuele gezondheid. Denk daarbij aan seksuele voorlichting, het gebruik van voorbehoedsmiddelen of een plek met voldoende privacy waar ze terecht kunnen met vragen of problemen. Daarom werken we aan betere informatievoorziening en toegang tot diensten op het gebied van seksuele gezondheid. Om toegang tot goede zorg te krijgen op het gebied van seksuele gezondheid en alles wat daarmee te maken heeft, is verandering nodig op meerdere niveaus in de maatschappij. Daarom werkt VSO samen met jongeren, beleidsmakers en vrijwilligers uit de gemeenschap om programma’s op dit gebied te ontwikkelen, uit te voeren en te evalueren.

‘Mijn collega’s zijn echte doorzetters, die onder zeer moeilijke omstandigheden hard werken aan de verbetering van de situatie van baby’s. Ze leren graag en steken veel op. En ik leer weer van hen. De westerse werkwijze kun je niet één op één kopiëren in Gulu. Je hebt elkaar hard nodig.’

Gerieke Zandberg
Voormalig VSO-kinderverpleegkundige in Oeganda

Nieuw VSO Project: Intersectionality & Seksuele en reproductieve gezondheid en rechten