Taalkeuze
Meer dan de helft van de meisjes in Kenia heeft school verlaten tegen de tijd dat ze 14 zijn. De onderliggende oorzaak hiervan is armoede. Veel meisjes stoppen volledig met onderwijs. Dit betekent eerder trouwen, kinderen krijgen en niet goed kunnen rekenen, lezen en schrijven. Hierdoor missen ze kennis en vaardigheden waarmee ze hun toekomst kunnen veranderen en groeien hun kinderen op in dezelfde omstandigheden. Zo wordt armoede van generatie op generatie doorgegeven.
Wat doen we eraan?
Het Education for Life project richt zich op meisjes van 10-19 jaar, die het basisonderwijs niet hebben afgemaakt.
- VSO heeft acht ‘inhaalcentra’ opgezet, waar meisjes hun kennis op het gebied van rekenen en lezen kunnen bijspijkeren, zodat ze goed met geld leren omgaan en bijvoorbeeld instructies voor medicatie kunnen begrijpen. Het doel is 68 inhaalcentra in twee regio’s in Kenia: Migori en Isiolo
- Elk inhaalcentrum vangt zo’n 30 meisjes op. Daar worden ze 6 tot 9 maanden begeleid door gekwalificeerde leerkrachten, die ondersteund worden onderwijsassistenten. Babysitters passen op de kinderen, zodat hun moeders zich volledig kunnen richten op de lessen.
- Deze inhaalcentra zijn geen scholen: ze geven de meisjes de kans om terug te gaan naar het reguliere onderwijs, een baan te vinden, een vak te leren of hun eigen onderneming op te zetten en ondersteunen hen daarbij.
De cirkel doorbreken
Samen met changemakers als lerares Rael zetten we ons binnen het Education for Life project in om deze meisjes te helpen. Dat doen we niet alleen door hen een nieuwe kans te bieden op onderwijs, maar ook mentoren en gezondheidsmedewerkers te trainen. Zij leren de meisjes meer over gezondheid, gezinsplanning en hoe ze voor zichzelf kunnen opkomen. Zo kunnen de jonge vrouwen beter geïnformeerde keuzes maken en hun toekomst zelf vormgeven.
Blijvende verandering
VSO gaat in gesprek met lokale gemeenschappen en ouders om meer bewustzijn te creëren over het belang van onderwijs voor meisjes. Dat doen we samen met gerespecteerde leden uit de gemeenschap. Op nationaal niveau onderzoeken we samen met de Keniaanse overheid hoe beleidsverandering deze kwetsbare groep het beste kan helpen. VSO is lid van het ‘Girls not Brides’ netwerk, dat zich inzet tegen vrouwenbesnijdenis en gedwongen kindhuwelijken.
Corona: aanpassen en doorgaan
In maart werd het eerste geval van corona bekend in Kenia. Alle scholen moesten dicht. De VSO inhaalcentra werden gesloten. Door snel te schakelen, zorgden we ervoor dat leerlingen een pakket kregen met spullen als zeep om hun handen te wassen en werkboeken zodat ze vanuit huis door konden gaan met schoolwerk. Leraren en mentoren hebben regelmatig contact met de meisjes en zoeken hen op om te kijken hoe het met ze gaat.
Geef meer meisjes als Elizabeth een tweede kans op onderwijs