Oeganda – de parel van Afrika

In Oeganda zie je de bananen bijna groeien zo vruchtbaar is het land. Voor reizigers is het Afrika in een notendop, met de meest prachtige en historische plekken. De oorsprong van de Nijl bijvoorbeeld. De gorilla’s en prachtige wildparken. Het is ook een land dat veel geweld heeft gekend in de recente geschiedenis. Daarom delen via VSO Nederlanders hun vakkennis. Zodat onderwijs en zorg verbeterd kunnen worden. Door de Oegandezen zelf. Met jou delen ze hun kennis van het land!

Tips van insiders

VSO-vakdeskundigen wonen en werken vaak langere tijd in een land. Daardoor zien ze andere plekken dan de meeste toeristen. Ook weten ze vaak wat je vooral moet doen of wat je zeker moet eten om een land echt te leren kennen. Zij delen graag deze kennis en hun enthousiasme met jou zodat ook jij een mooie tijd hebt in het land waar zij via VSO kennis delen tegen armoede.

  • Dé meest geliefde hide away van VSO’ers in Kampala: Ecolodge ’the Haven’ aan de oevers van de Nijl bij Jinja. Je kunt er alleen komen met een Boda Boda, taxi of eigen auto maar het is de ultieme plek voor een prachtig uitzicht, lekker eten, relaxen en actief zijn op de Nijl. Ook als je wilt kamperen.
  • Op safari? Vaak is het goedkoper om het zelf te organiseren, in plaats van via een safari company ! Vraag Oegandese vrienden om het contact van een ervaren driver en je bent klaar. Je kunt in Oeganda in de meeste parken goed kamperen. Bij voorkeur met je eigen tent, mat en slaapzak.
  • Als je maar één park kunt bezoeken, kies dan voor Murchison Falls. Hier heb je vrijwel alles dat Oeganda te bieden heeft. Vlakbij is een rhino sanctuary waar ze zorg dragen voor het voorbestaan van de neushoorn.
  • Gorilla’s zien, is duur maar met een paar tips toch goed te doen. Zo zijn de maanden november en december prima maanden om te gaan en een stuk goedkoper. Vaak zijn de trips naar de gorilla’s inclusief een duur hotel. Zelf een lodge zoeken kan voordeliger zijn. De Bwindi Backpackers Lodge is een aanrader.
  • Sinds 2015 wordt de internationale ‘Uganda Marathon‘ in Masaka gehouden. In 2017 wordt de marathon op 4 juni gehouden. Het is een unieke marathon door een prachtige omgeving.
  • De meeste hippe festivals vinden plaats in Kampala en Jinja. Bezoek bijvoorbeeld Nyege Nyege een muziekfestival in Jinja in september.
  • Een Rolex te duur? Niet in Oeganda want daar is het een snack, die ook veel als lunch wordt gegeten. Een omelet met groentes, gerold in een chapatti die ter plekke voor je wordt klaargemaakt op straat. In het filmpje hierboven zie je hoe en hoe de naam Rolex is ontstaan. Sinds 2016 heeft Oeganda zelfs een Rolex festival waar nieuwe varianten worden gepresenteerd en de beste Rolex van het land wordt gekozen.
  • ’s Avonds op straat zie je vaak BBQ’s staan. Een groot olievat waarop varkensvlees wordt geroosterd. Even goed opletten waar je het koopt, maar het is verrukkelijk. Een ’treat’ voor Oegandezen, die het ook graag eten in een café, bij een ijskoud Oegandees biertje, de Nile Special.
  • Kampala is een drukke stad maar middenin ligt een golfbaan. Een oase voor insiders met een GVB. Zonder GVB kun je vanuit het nabijgelegen winkelcentrum uitkijken op dit groenste stukje stad. Oeganda heeft ongeveer 10 golfbanen door het hele land, een overblijfsel uit de koloniale tijd. De golfbanen zijn niet zo goed onderhouden als bij ons maar wel een leuke belevenis.
  • Leer een paar woorden Luganda, voor de beleefdheid maar zeker ook om te onderhandelen op de markt.

Meer tips: Sommige VSO’ers gaan niet meer weg. Zo ook Charlotte Beauvoisin die een speciale blog maakte vol met tips over mooie plekken in Oeganda.

Oeganda-weetjes

  • Hoofdstad : Kampala
  • Aantal inwoners : ruim 37 miljoen waarvan bijna 10 miljoen onder de armoedegrens leven (< $1,- per dag)
  • Talen : Luanda, Engels en Swahili
  • Munt : Oegandese shilling
  • President : Yoweri Kaguta Museveni (maar er zijn ook nog vier koningen in Oeganda)
  • Beroemd om : De oorsprong van de Nijl (Ghandi liet hier een deel van zijn as uitstrooien)
  • Nationaal symbool : De kraanvogel

Handige links

Als professional werken in Oeganda?

Met het delen van kennis, leggen VSO-ers en hun collega’s samen de basis voor een blijvende verandering. Dat is de VSO-aanpak. Kennis delen vraagt om mensen die zich daarvoor willen inzetten. Die vol enthousiasme soms wel 2 jaar van hun leven geven om echt iets te bereiken. Lijkt het je interessant een periode in Oeganda te werken? Jouw kennis te delen en je eigen werkervaring te verbreden? Bekijk wat de mogelijkheden zijn voor werken in Afrika en Azië of meld je aan voor de nieuwsbrief van VSO.

Zoek vacatures