Top 10 bestemmingen in Cambodja

Cambodja ligt in Azië en staat onder meer bekend om zijn grote tempelcomplexen, mooie stranden en adembenemende cultuur. De lokale bevolking staat bekend om haar vriendelijkheid en behulpzaamheid. Cambodja wordt steeds meer een populaire reisbestemming. Maar het is ook een land met een indringend verleden onder het regiem van de Rode Khmer. VSO werkt in Cambodja aan het verbeteren van onderwijs en gezondheidszorg in nauwe samenwerking met de overheid die graag weer welstand wil voor haar bevolking. Ben jij een professional en ben jij na je reis verliefd geworden op Cambodja? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk in dit mooie land en help ons de armoede te bestrijden.

Onze vrijwilligers delen hun top 10 bestemmingen

Angkor Wat bij zonsopgang: Het glorieuze Angkor Wat is een spektakel om te zien, hoe laat het ook is. Het kijken naar de zon achter de iconische torens van de tempel is echter een heel bijzondere ervaring en het is de moeite waard om voor het krieken van de dag wakker te worden.

Phnom Penh van bovenaf: Het Rosewood Phnom Penh biedt nu een geweldig panoramisch uitzicht boven de stad. Bezoek de Sora Skybar van dit vijfsterrenhotel en bekijk de zonsondergang.

Koh Rong Samloem bij zonsondergang: Dit relatief onontwikkelde tropische eiland is de thuisbasis van afgelegen stranden die zijn postkaart-perfecte, zachte poeder-witte zandstranden, en adembenemende kristalheldere wateren.
Strandliefhebbers doen zichzelf onrecht als ze Koh Rong Samloem missen.

Kajakken langs de Kampot rivier: Huur een kayak en baan je een weg door mangroven en ongerepte natuur. Vaar langs kleine vissersgemeenschappen en tempels om een glimp op te vangen van het Cambodjaanse leven op het platteland, te midden van rustgevende natuur.

Verken de dennenbossen van Kirirom: Kirirom National Park ligt op twee uur rijden van Phnom Penh, en zijn afkoelende dennenbossen hebben temperaturen die een paar graden lager zijn dan die van de hoofdstad. Dit maakt het een geweldige ontsnapping. Huur een fiets, neem een duik in de watervallen of ontspan gewoon terwijl je wordt omringd door de natuur.

Beklim de Bokor: Het afbrokkelende hotel op de top was tot voor kort een hoogtepunt, met bezoekers die de griezelige schelp konden verkennen en genieten van het ongelooflijke uitzicht over het Vietnamese eiland Phu Quoc. Het is echter onlangs heropend als Le Bokor Palace, wat betekent dat het verboden terrein is voor gasten die geen gasten zijn. Ondanks dat is het nog steeds waard vanwege de watervallen, boeddhistische beelden, een afbrokkelende kerk, een verfrissend briesje en alle geweldige uitzichten.

Wandelen door Kep National Park: Een acht kilometer lang pad slingert door een dik tropisch oerwoud dat bezaaid is met pagodes en uitkijkpunten, waarbij de weinige dorpen en landbouwgronden die zich uitstrekken tot aan de zee worden meegenomen.

Het verkennen van de Kardemombergen: Eén zijn met de natuur in het hart van de tropische jungle is een andere mooie en unieke ervaring om te koesteren. Als het grootste resterende regenwoud van Zuidoost-Azië, zijn de Kardemombergen ook de thuisbasis van een strook van zeldzame en bedreigde flora en fauna die een bezoek hier speciaal maken.

Verken de tempel van Preah Vihear: Deze oude tempel van de Werelderfgoedwereld zul je nooit helemaal alleen hebben, maar is desondanks absoluut de moeite waard.

Phnom Sampeu uitkijk: Bovenop Phnom Sampeu in Battambang ligt een schilderachtige pagode en uitkijkplatforms met prachtige panorama’s van de provincie – de Cambodjaanse rijstkom genoemd – die zich naar beneden uitstrekt. Deze plek is ook de thuisbasis van onder andere de macabere Killing Caves en de vleermuisgrotten.

Armoede op reis

Cambodja is een arm land en heeft het moeilijk gehad om te herstellen van de verschrikkingen van het regime van de Pol Pot in de Khmer Rouge in de late jaren 1970, waarbij naar schatting 2 miljoen mensen omkwamen. Toen de Rode Khmer omvergeworpen was, werden de meeste Cambodjanen alleen opgeleid tot boeren omdat veel van de hooggeschoolde arbeiders en academici vermoord waren. Zonder een sterke educatieve basis, was het moeilijk voor het land om zichzelf snel genoeg opnieuw op te bouwen. Er is onvoldoende financiering voor zaken als onderwijs, gezondheidszorg en vervoer, waardoor het voor mensen op het platteland moeilijker is om een ​​baan te vinden of hun bedrijf op te starten.

Echter, we zien een positieve beweging en het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft is in het afgelopen decennium meer dan gehalveerd. Er zijn echter nog steeds 11 miljoen mensen (van de 15 miljoen) die worden geclassificeerd als ‘arm’ of ‘bijna arm’. Veel van de ‘bijna armen’ zouden terugvallen in armoede als ze slechts 30 cent per dag zouden verliezen.

Onze vrijwilligers doen al sinds 1991, elke dag hun uiterste best om in de armste gebieden bij te dragen aan een positieve verandering. maar er is nog veel werk te verzetten. VSO heeft een aantal mooie projecten in Cambodja. Dit is wat we doen:

  • Beter bètaonderwijs verzorgen voor middelbare scholen
  • Meer kinderen naar betere scholen krijgen
  • Verbeteren van kwaliteit Engels onderwijs
  • Ondersteunen van arme landbouwgezinnen om duurzaam te kunnen leven

STEUN ONZE PROJECTEN IN CAMBODJA »

Verantwoord op reis naar Cambodja

Ben jij van plan om in Cambodja te gaan reizen? Of ben je op zoek naar vrijwilligerswerk? Wat je ook gaat doen, je kan met je bezoek sowieso al een verschil maken. Zorg dat jouw geld ook echt bij de bevolking terecht komt door het lokaal uit te geven en bij lokale organisaties te boeken. Als je vrijwilligerswerk wilt gaan doen, let dan vooral op met het werk in weeshuizen. Dit zijn meestal oplichtingspraktijken waarmee de situatie alleen maar verergerd.

Ben jij na je reis helemaal verliefd geworden op dit prachtige land? Denk dan eens na om via VSO een belangrijke bijdrage te leveren aan de bestrijding van armoede. Met een aantal jaren werkervaring op zak als professional kun je via VSO voor één of twee jaar naar Cambodja om jouw lokale collega’s op te leiden en te trainen. Zo maak je ook na je vertrek nog het verschil!

Bekijk wat de mogelijkheden in Cambodja zijn in onze internationale vacaturebank of meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Zoek vacatures