IPDHE - project VSO
10/02/2025

Fatima’s verhaal: overleven tussen overstromingen en langdurige droogtes

Fatima* is 14 jaar en woont met haar ouders en acht broers en zussen in het grensgebied tussen Kenia en Ethiopië. Het leven is zwaar, vooral door het veranderende klimaat. Soms is het jarenlang kurkdroog, waardoor al hun koeien sterven en er geen eten is. Dan ineens komt de regen zo heftig dat alle huizen voor hun neus worden weggespoeld. Fatima vertelt hoe deze extreme weersomstandigheden haar leven beïnvloeden.

Van droogte naar hongersnood

Fatima en haar familie kampen op dit moment niet met droogte, maar wel met een groot tekort aan voedsel. De afgelopen droogte heeft hun leven compleet veranderd. Waar ze vroeger 30 koeien hadden, is er nu geen enkele meer over. Zonder vee is er geen inkomen en dus ook geen eten. Bovendien is er geen elektriciteit en moeten ze vijf kilometer lopen om water te halen.

Gevolgen van overstromingen

Helaas bieden periodes van hevige regenval geen verlichting – juist het tegenovergestelde. Het water blijft rondom hun huis staan en maakt het onmogelijk om te slapen. “Soms moeten we dag en nacht blijven staan in ons huis, en soms worden we zelfs gedwongen om naar buiten te vluchten,” vertelt Fatima. Sommige huizen in de buurt zijn al weggespoeld door de overstromingen.

Verhoogde stress binnen het gezin

Voor een gezin dat leeft van veeteelt, zijn zowel droogtes als overstromingen rampzalig. Elke keer als het weer omslaat, vrezen ze voor hun toekomst. De stress binnen het gezin is hoog. “We voelen ons vaak geïrriteerd en machteloos. Onze gedachten komen nooit echt tot rust,” zegt Fatima.

Fatima’s verlangen om naar school te gaan

Vroeger ging Fatima elke dag naar school, maar dat veranderde toen haar familie hun vee verloor. Zonder koeien was er geen inkomen meer, en zonder geld kon ze niet langer naar school. Al in groep 3 moest ze stoppen. “De school was ver weg, de klassen waren overvol en de omstandigheden waren moeilijk,” herinnert ze zich.

Nu volgt Fatima alleen nog lessen op de religieuze school, waar ze meer leert over de islam. Ze is dankbaar dat ze in ieder geval nog haar religieuze lessen kan volgen. Dat is alleen mogelijk dankzij haar vader, die hard werkt om dit te bekostigen.

IPDHE - project VSOFatima hangt de was op naast haar huis

De rol van meisjes in de gemeenschap

In Fatima’s gemeenschap hebben meisjes veel verantwoordelijkheden. Ze helpen thuis met het huishouden, halen water en zorgen ervoor dat alles schoon blijft. Fatima ondersteunt haar moeder zoveel ze kan. “We werken altijd samen,” vertelt ze. “Als ik water ga halen bij de put, wast mijn moeder ondertussen de kleren en maakt ze het huis schoon. We helpen elkaar.”

Ondanks de uitdagingen in haar leven, heeft Fatima een hechte band met haar vriendinnen. Ze komen uit verschillende stammen, zoals de Gareeh en de Borana. Maar dat maakt voor hen geen verschil. “Er is harmonie tussen ons, we hebben geen problemen,” zegt ze met een glimlach.

Fatima’s droom voor de toekomst

Fatima denkt vaak na over haar toekomst. Haar grootste wens is om weer naar school te gaan en haar opleiding af te maken. Ze hoopt op een betere toekomst, niet alleen voor zichzelf, maar vooral voor haar familie. “Ik zie mezelf in de toekomst mijn familie helpen,” zegt ze vastberaden. “Mijn prioriteit is om mijn moeder en vader te ondersteunen, en daarna wil ik ook andere stammen helpen.” Fatima’s droom is om iets te betekenen voor haar gemeenschap en een verschil te maken in het leven van anderen.

Moeders rol in de gemeenschap

Die inspiratie zou Fatima zomaar eens kunnen hebben van haar moeder Haway. Haway speelt een belangrijke rol in haar gemeenschap. Ze is lid van het Disaster Risk Reduction comité (DRR) en krijgt daarbij ondersteuning van VSO. Samen met andere leden heeft ze trainingen gevolgd over hoe ze hun dorp beter kunnen beschermen tegen droogte, overstromingen en conflicten. Als er een overstroming dreigt, helpt Haway haar gemeenschap zich voor te bereiden en op tijd waarschuwingen te geven.

IPDHE - project VSOFatima samen met haar moeder Haway

Over het project van VSO

In het grensgebied tussen Kenia en Ethiopië zorgen extreme weersomstandigheden voor honger, armoede en conflicten. Het IPDHE-project van VSO helpt 157.000 bewoners met praktische oplossingen, zoals het herstellen van veestapels en het aanbieden van watertanks. Bovendien worden de bewoners getraind in duurzame landbouw en veeteelt, zodat ze beter voorbereid zijn op extreme weersomstandigheden in de toekomst.

Bied kinderen zoals Fatima een weg uit de armoede

Naast Fatima zijn er op dit moment nog duizenden andere kinderen en gezinnen in deze regio die leiden onder de gevolgen van extreme weersomstandigheden. Samen kunnen we daar verandering in brengen. Word donateur van VSO en bied kinderen zoals Fatima een weg uit de armoede!

* Er is een pseudoniem gebruikt om de identiteit van het meisje te beschermen.