Gubalo woont op de grens van Kenia en Ethiopië, waar het al zes jaar niet meer heeft geregend. De gevolgen voor de miljoenen mensen die in deze regio wonen zijn dramatisch. Tachtig procent van het vee, het belangrijkste inkomen voor de meeste bewoners, is verloren gegaan. Dat leidt tot honger, armoede en gewapende conflicten tussen de verschillende etnische groepen die daar leven. Een vredesproject van VSO keert het tij: “Ik heb weer hoop dat mijn leven beter zal worden,” aldus Gubalo.

In drie jaar al mijn vee doodgegaan

De gemeenschap waar Gubalo (70) samen met haar vijf kinderen, kleinkinderen en schoondochter woont, leeft onder de voortdurende dreiging van conflicten en geweld. Bovendien wordt het conflictgebied door klimaatverandering geconfronteerd met extreem weer, zoals langdurige droogtes en overstromingen. Gubalo kan zich nog een tijd herinneren dat dit anders was:

“Toen ik jong was hadden we vee, vruchtbare grond en genoeg te eten. Nu is er honger en armoede. Door de droogte is de afgelopen drie jaar al mijn vee doodgegaan. Ik heb niets meer.”

De impact van twee geiten

Lokale changemakers van VSO werken hard aan meer stabiliteit en weerbaarheid voor de gemeenschappen in dit gebied. Zo helpen ze veehouders met de wederopbouw van hun vee, zodat ze weer voor hun families kunnen zorgen. Gubalo krijgt bijvoorbeeld binnenkort twee geiten. Lokale vrijwilliger Abduba legt het voordeel uit van deze dieren: “Geiten hebben een korte draagtijd. Ze kunnen in één jaar twee keer bevallen. Dus als je twee geiten geeft, vermenigvuldigt dit snel.”

IPDHE, Gubalo

Lokale commissies om conflicten op te lossen

Maar dit soort praktische interventies zijn pas duurzaam als de gemeenschappen eerst stabiel en veerkrachtig worden. Zij kunnen dan weerstand bieden aan de problemen die aan de conflicten ten grondslag liggen. VSO ondersteunt daarom actief de oprichting van zogenaamde Disaster Risk Reduction (DRR) committees in gemeenschappen. Die bestaan uit verschillende mensen uit de lokale samenleving: mannen, vrouwen, mensen met een beperking en jongeren. De commissies halen de angel uit conflicten en adviseren de bewoners over praktische klimaatbestendige acties. Als er problemen of noodsitiuaties zijn, organiseren zij oplossingen door contact te leggen met lokale overheden of andere partijen die daaraan kunnen bijdragen.

Training in duurzame landbouw

Ook worden Gubalo en de andere bewoners getraind in klimaatbestendige landbouw en veeteelt, zodat ze in de toekomst beter kunnen omgaan met het droge klimaat. Dat varieert van kennis over het belang van het bewaren van hooi – dat tot drie jaar meegaat zonder te bederven – tot het opzetten van zaadbanken. Ook stelt VSO watertanks van 10.000 liter beschikbaar, zodat het spaarzame water opgeslagen kan worden en de gemeenschap toegang heeft tot drinkwater. Dat soort initiatieven geeft Gubalo weer perspectief: “Ik heb weer hoop dat mijn leven beter zal worden.”

Bied mensen zoals Gubalo een weg uit de armoede

In het programma Integrating peacebuilding, development, and humanitarian efforts (IPDHE) werkt VSO samen met lokale vredesorganisaties aan directe noodhulp en structurele verbetering van de leefomstandigheden in het grensgebied tussen Kenia en Ethiopië. Het programma heeft een positieve impact op het leven van ongeveer 157.000 mensen.

Maar naast Gubalo, zijn er op dit moment nog duizenden andere mensen die leiden onder de gevolgen van honger, armoede en gewapende conflicten. Samen kunnen we daar verandering in brengen. Word donateur van VSO en bied mensen zoals Gubalo een weg uit de armoede!