Effectieve noodhulp dankzij lokale samenwerking
Onze aanpak is gebaseerd op samenwerking met lokale organisaties, vrijwilligers en jongeren. Zij kennen de situatie het beste en helpen bij het organiseren en uitvoeren van noodhulp. Of het nu gaat om voedsel, water of medische zorg, we zorgen ervoor dat onze hulp snel en gericht de juiste mensen bereikt.
We helpen niet alleen direct bij rampen, maar zorgen er ook voor dat mensen beter voorbereid zijn op de toekomst. Dit doen we in belangrijke sectoren zoals de gezondheidszorg, het onderwijs en werkgelegenheid. Lokale gemeenschappen beslissen mee over hoe de hulp wordt ingezet. Ook helpen onze experts met financiële steun, voedselpakketten, bescherming en psychosociale zorg.
Extra aandacht voor de meest kwetsbare groepen
In elke crisis lopen bepaalde groepen een groter risico om buitengesloten te worden, zoals mensen met een beperking, vrouwen en kinderen. VSO traint vrijwilligers om hier extra op te letten en te zorgen dat iedereen toegang krijgt tot hulp. Samen met lokale organisaties onderzoeken we wat de grootste nood is en maken we plannen om op een brede en eerlijke manier hulp te bieden.
Hulp met respect en gelijkheid
VSO volgt internationale richtlijnen om ervoor te zorgen dat onze hulp eerlijk, doeltreffend en voor iedereen toegankelijk is. Onze aanpak is gebaseerd op de vijf kernprincipes van de Verenigde Naties:
- Menselijkheid – We zetten ons in om levens te redden en helpen mensen hun leven opnieuw op te bouwen.
- Neutraliteit – VSO is onafhankelijk van politieke, religieuze of ideologische belangen. We helpen waar de nood het hoogst is.
- Onpartijdigheid – We geven voorrang aan de meest kwetsbare mensen, zoals kinderen, vrouwen, ouderen en mensen met een beperking.
- Onafhankelijkheid – Onze beslissingen worden genomen op basis van lokale behoeften en niet beïnvloed door externe partijen.
- Universaliteit – Iedereen in nood verdient hulp, ongeacht wie ze zijn of waar ze wonen.
VSO in actie – dit zijn enkele voorbeelden
Onze noodhulpprojecten richten zich op directe hulp, en op het versterken van gemeenschappen op de lange termijn. Van het opbouwen van scholen in vluchtelingenkampen tot het herstellen van landbouwgrond en veeteelt na natuurrampen. Hieronder lichten we drie van onze impactvolle projecten uit:
Tijdelijke scholen voor vluchtelingen in Pakistan
In Pakistan gaan op dit moment 22,8 miljoen kinderen niet naar school, waarvan veel Afghaanse vluchtelingen. Dit enorme probleem vraagt om actie. Daarom bouwt VSO-leercentra in vluchtelingengemeenschappen en voorzien we kinderen van schoolmaterialen. Zo zorgen we ervoor dat duizenden kinderen geen belangrijke schooljaren missen, juist in een periode die het meest bepalend is voor hun ontwikkeling.
Geiten en watertanks in Kenia en Ethiopië
In het grensgebied tussen Kenia en Ethiopië zorgt langdurige droogte voor honger, armoede en conflicten. VSO helpt 157.000 bewoners met praktische oplossingen, zoals het herstellen van veestapels en het aanbieden van watertanks. Bovendien worden de bewoners getraind in duurzame landbouw en veeteelt, zodat ze beter voorbereid zijn op langdurige droogte in de toekomst.
Oplossen van conflicten in Cox's Bazar
In Cox’s Bazar (Bangladesh) zet de komst van honderdduizenden Rohingya-vluchtelingen de lokale economie onder druk, wat leidt tot conflicten tussen de lokale bevolking en de vluchtelingen. VSO werkt samen met lokale jongeren om de sociale cohesie te versterken. Zo ondersteunen we Rohingya-vluchtelingen bij het creëren van een eigen inkomen en maken we uitgehuwelijkte meisjes bewust van hun rechten.