Wereldwijd leven anderhalf miljard mensen in landen en regio’s die getroffen zijn door conflicten en geweld. Deze conflicten hebben vaak te maken met klimaatverandering en schaarser wordende hulpbronnen, zoals voedsel en water. Dit is ook het geval in de grensgebieden tussen Ethiopië en Kenia. Daar leven miljoenen mensen uit verschillende etnische groepen met elkaar samen.

Waarom zijn er conflicten ontstaan?

De oplopende spanningen en gewapende conflicten in het grensgebied tussen Kenia en Ethiopië hebben meerdere oorzaken. Denk aan klimaatverandering, een tekort aan vruchtbare grond en water, diefstal van vee, en onenigheid over waar de landgrenzen precies liggen. Ook etnische politiek en het negeren van inheemse culturen speelt een grote rol. Deze spanningen hebben invloed op miljoenen mensen die in dit grensgebied wonen, voor wie veeteelt en handel de belangrijkste bron van inkomsten vormt.

Wat doet het IPDHE programma?

Het IPDHE programma heeft een multidisciplinaire aanpak en focust zich op (1) humanitaire hulp, (2) ontwikkelingssamenwerking en (3) vredestichting (triple nexus). Om duurzame ontwikkeling te bevorderen en armoede te bestrijden, is het essentieel dat we eerst werken aan stabiliteit en veerkracht.

Op nationaal niveau werken Kenia en Ethiopië al samen op het gebied van vrede en het aanpakken van rampen. Maar op lokaal niveau is er behoefte aan meer coördinatie en samenwerking. Onze changemakers versterken lokale gemeenschappen door hen in staat te stellen de onderliggende oorzaken van conflicten te identificeren, hen te helpen bij het opstellen van een actieplan, en hen te ondersteunen bij de uitvoering van dit actieplan.

Projectdoelstellingen

Om bij te dragen aan meer stabiliteit en veerkracht in de grensregio tussen Kenia en Ethiopië, richt dit project zich op het versterken van lokale gemeenschappen, organisaties en overheden. De drie doelstellingen zijn specifiek gericht op het aanpakken van de oorzaken van conflicten, het vergroten van weerbaarheid, en het bevorderen van sociale samenhang:

  1. Mensen en gemeenschappen sterker maken, zodat zij beter om kunnen gaan met problemen die conflicten veroorzaken of ontstaan door een zwakke sociale cohesie.
  2. Het ondersteunen van inheemse instellingen, comités voor vrede en rampen, en lokale maatschappelijke organisaties, zodat zij samen de oorzaken van conflicten kunnen aanpakken.
  3. Overheden op regionaal, nationaal en lokaal niveau beter laten luisteren en inspelen op wat belangrijk is voor de gemeenschap op het gebied van sociale samenhang, vrede en inclusie.

Hoe gaan we te werk?

Onderliggende oorzaken identificeren

Het project begint met een ‘risico- en kwetsbaarheidsanalyse’ die gemeenschappen in staat stelt om vanuit hun eigen perspectief oorzaken van onvrede te identificeren en oplossingen te bepalen. Dit proces wordt geleid door lokale changemakers om ervoor te zorgen dat het programma diep geworteld is in de samenleving, en wordt uitgevoerd met diverse groepen om een breed scala aan perspectieven te horen.

Een actieplan opstellen

Vervolgens ontwikkelen de gemeenschappen een actieplan, die wij ondersteunen bij de uitvoering. Enkele voorbeelden van acties uit het actieplan zijn het opzetten van zaadbanken, trainingen over duurzame landbouwtechnieken, bemiddeling bij gesprekken tussen verschillende etnische groepen, of het maken van universele afspraken.

Uitvoeren van het actieplan

De gemeenschappen dragen zelf de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het actieplan, maar VSO biedt ondersteuning waar nodig. Zo leggen we bijvoorbeeld verbindingen tussen gemeenschappen en verantwoordelijke instanties, zodat gemeenschappen hun rechten kunnen verdedigen en hun stem kunnen laten horen. Bovendien werken we samen met lokale overheden en helpen hen te reageren op de behoeften van de gemeenschappen die zij bedienen.

De verwachte resultaten

Door de kennis en vaardigheden van gemeenschappen te vergroten en hen in contact te brengen met de juiste organisaties en personen, kunnen we duurzame verandering realiseren. We verwachten minder conflicten en een betere samenwerking tussen verschillende gemeenschappen in het grensgebied tussen Kenia en Ethiopië. Dit is een overzicht van onze verwachte resultaten:

  • De meest kwetsbare groepen worden herkend en betrokken. Zij krijgen meer kennis en vaardigheden, waardoor hun kwetsbaarheden afnemen.
  • Jongeren spelen een actieve rol in het bevorderen van vrede en samenwerking in hun gemeenschap.
  • Inheemse instellingen, comités voor vrede en rampen, en lokale maatschappelijke organisaties worden beter ondersteund in het maken en uitvoeren van plannen die rekening houden met gendergelijkheid.
  • Inheemse strategieën om conflicten op te lossen worden in kaart gebracht, versterkt en breder toegepast.
  • De samenwerking en communicatie tussen lokale organisaties voor vrede en hulpverlening worden verbeterd.
  • Relevante lokale overheden worden ondersteund om inclusiever te zijn en te reageren op lokale behoeften.
  • Samenwerkingsplatforms met lokale leiders, bedrijven en de gemeenschap worden versterkt.
  • Belangen van de regio worden onder de aandacht gebracht bij nationale en regionale beleidsmakers.

Wie is er bij het programma betrokken?

Het IPDHE programma omvat een breed scala aan betrokkenen die actief bijdragen aan het bevorderen van vrede, veerkracht en ontwikkeling. Hierbij zijn verschillende lokale, nationale en gemeenschapsorganisaties betrokken, evenals belangrijke belanghebbenden die direct te maken hebben met de gevolgen van conflicten. Het doel is om de meest kwetsbare groepen te betrekken en hen te ondersteunen bij hun herstel en groei.

  • 43 inheemse instellingen
  • 20 vredes- en 20 rampenrisicoreductiecomités
  • 15 lokale maatschappelijke organisaties
  • 120 overheidsfunctionarissen en gemeenschapsleiders
  • 4.000 gemeenschapsleden (60% gemarginaliseerde vrouwen en meisjes, 5% mensen met een beperking, en andere primaire risicodragers die direct getroffen zijn door conflicten)

Onze Partners