Een foto van de lancering van het jongerennetwerk van het Challenge Fund for Youth Employment in Egypte; Marwa staat hier niet op afgebeeld.
24/10/2024

Ondernemen als vrouw in Egypte: Marwa’s succes met steun van Challenge Fund

Elke ochtend staat Marwa (33) uit Safta El Laban, Egypte, vroeg op om pluimvee te verkopen in haar gehuurde winkel. Hoewel haar passie voor de handel altijd groot was, leek het ooit onmogelijk om hiervan een stabiel inkomen te maken. Met behulp van het Challenge Fund for Youth Employment en een lening van Cash for Microfinance werd haar droom tóch werkelijkheid. Ze investeerde in haar bedrijf, en die draait nu succesvol.

 

Barrières doorbreken: ondernemen als vrouw in Egypte

Nog maar kort geleden had Marwa grote moeite om genoeg geld te verdienen met haar pluimveebedrijf. En dat terwijl haar gezin grotendeels afhankelijk is van haar inkomsten. Haar man heeft ondanks zijn verschillende baantjes maar weinig inkomsten. Daarbij maken traditionele opvattingen in landelijke delen van Egypte ondernemen voor vrouwen extra lastig. Maar Marwa was vastberaden. Ze wilde niet alleen haar bedrijf laten groeien, maar ook aantonen dat vrouwen ook kunnen ondernemen.

Een lening als opstap naar groei

In november 2023 kreeg Marwa via het Challenge Fund for Youth Employment een lening van 5.000 EGP. Ondanks haar aanvankelijke twijfels om een lening aan te gaan, zorgde de begeleiding en het lage rentepercentage ervoor dat Marwa het toch aanging. Deze lening gaf haar de financiële impuls om haar bedrijf te laten groeien. Ze kocht nieuwe apparatuur, verbeterde de efficiëntie en vergrootte haar omzet.

Empowerment versterken

Marwa droomt ervan haar winkel verder uit te breiden en hoopt dat andere vrouwen ook zo geholpen kunnen worden. “Ik zou willen dat er meer initiatieven waren zoals het Challenge Fund for Youth Employment, die jonge vrouwen zoals ik praktisch op weg helpen. Het heeft voor mij een groot verschil gemaakt,” zegt ze, en beschrijft haar ervaring als een “succes.”

Een jonge vrouw schrijft haar carrièredoelen op het bord

Het Challenge Fund for Youth Employment 

Het Challenge Fund for Youth Employment helpt jongeren een duurzaam en stabiel levensonderhoud te vinden en houden. De werkloosheid onder jongeren in Afrika is namelijk torenhoog. Daar willen we met het Challenge Fund for Youth Employment wat aan doen. Iedereen heeft namelijk recht op een stabiel inkomen, waarmee zij kunnen zorgen voor zichzelf en hun gezin. In het bijzonder hebben wij oog voor vrouwen, zodat ook zij voor zichzelf kunnen zorgen en hun onafhankelijkheid kunnen claimen.

Het Challenge Fund for Youth Employment (CFYE) is een vijf jaar durend programma, dat gesubsidieerd wordt door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het fonds wordt gemanaged door een consortium van partners: VSO, Palladium en Randstad. De eerste CFYE-programma’s zijn eind 2020 van start gegaan in OegandaEgypte, Nigeria. Hierna volgden al snel Jordanië, Soedan, Kenia, Tunesië, Marokko, Algerije, Senegal, Mali, Ethiopië, Burkina Faso en Niger.

De foto’s bij dit artikel tonen de lancering van het jongerennetwerk van het Challenge Fund for Youth Employment in Egypte; Marwa staat hier niet op afgebeeld.