Vrijwilliger Theonas verbetert het onderwijs in Malawi
21 november, 2024
Miljoenen Cambodjanen zijn voor hun voedselvoorziening afhankelijk van het Tonlé Sapmeer. Ooit wemelde het water van de vis, maar overbevissing en klimaatverandering hebben hun tol geëist. Met het GREEN-project bieden we vissersfamilies een alternatief voor de vis. Drijvende moestuinen bieden hen weer voldoende eten en de mogelijkheid om in hun levensbehoeften te voorzien.
Al bijna veertig jaar wonen Chum Srey Nga (50) en haar familie in Kampong Luong, een drijvend dorp op het Tonlé Sapmeer in Cambodja. Natuurlijk kampten de bewoners van het drijvende dorp in het verleden ook al met uitdagingen, maar er was vis in overvloed. De vis zorgde voor voldoende eten en een klein inkomen. Het meer leek onuitputtelijk, maar overbevissing, het bouwen van dammen en klimaatverandering zorgden de afgelopen jaren voor een steeds verder teruglopende visvangst.
“Voorheen verkocht ik vis in mijn dorp. Met het inkomen kon ik rijst, vlees en groente kopen. Door de teruglopende visvangst kon ik nog maar één maaltijd per dag op tafel zetten voor mijn familie. Als het regende of stormde, kon ik niet vissen en hadden we helemaal geen eten,” vertelt Chum, moeder van acht kinderen en oma van drie kleinkinderen.
Inmiddels ziet Chum’s leven er heel anders uit. Met steun van VSO heeft ze de kennis, vaardigheden en materialen gekregen, waarmee ze nu haar eigen groenten kan verbouwen. “Tijdens een 2-daagse training leerde ik hoe ik een drijvende moestuin kon maken van recyclebare materialen zoals plastic flessen en hoe ik mijn eigen groente kan kweken. Zo leerde ik onder meer een natuurlijke meststof van vis- en groenteafval te maken,” vertelt Chum. “Er is nu genoeg groente om mijn familie te eten geven. Ook hoef ik me niet meer zoveel zorgen te maken om geld. Ik hoef minder eten op de markt te kopen en kan meer geld verdienen met de groenten die ik verkoop. Ik kan nu zelfs wat geld sparen voor mijn familie.”
Ook Kem Rai’s familie werd hard geraakt door de gevolgen van klimaatverandering. “Tijdens een zware storm waaide het dak van ons huis. En we kunnen geen vis meer kweken, omdat het water zo vervuild is,” zegt Kem (38). Net als Chum leerde Kem een drijvende moestuin te maken. Ze heeft nu niet alleen genoeg voedsel en meer inkomen, Kem’s moestuin heeft ook een positief effect op haar gezondheid. “Ik ben trots dat ik mijn eigen groenten kan verbouwen. De groenten die ik op de markt kocht, bevatten veel chemicaliën. Nu kan ik mijn eigen groenten eten, zonder deze stoffen die schadelijk zijn voor mijn gezondheid. Voorheen was ik veel ziek en had ik last van buikpijn. Nu voel ik me beter en hoef ik minder medicijnen te slikken.”
Chum en Kem zijn nu ook rolmodellen voor een beter milieu. Chum: “Ik leg mijn dorpsgenoten uit waarom ze geen afval in het water moeten gooien; bewaar het om te recyclen of gooi het in de vuilnisbak. Zij zijn nu meer milieubewust en hebben hun gedrag aangepast. Ik zie nu al minder afval in het water. Het schonere water draagt ook bij aan onze gezondheid.”
Kem is inmiddels zelfs als vrijwilliger voor VSO aan de slag gegaan en vormt een belangrijke schakel tussen het project en de inwoners. Zo faciliteert ze onder meer informatiebijeenkomsten over de trainingen die VSO aanbiedt en helpt ze duurzame ondernemers (jongeren en vrouwen) die hun eigen bedrijf willen opzetten of doorontwikkelen met het aanvragen van financiële steun van VSO. Kem: “Ik vind het fijn dat ik mijn dorpsgenoten kan helpen.”
Kem: “Ik wil mijn dorpsgenoten graag helpen om ook een moestuin aan te leggen. Daarom ben ik vrijwilliger bij VSO geworden. Samen met mijn team wil ik er de komende tijd voor zorgen dat 4.500 families weer voldoende eten hebben en in hun levensonderhoud kunnen voorzien. We hebben jouw hulp daar hard bij nodig. Daarom wil ik je vragen om een gift. Help jij mee?”
Fotocredits: Sophea Chheun