Afrika is het jongste continent ter wereld, waar jongeren meer dan een derde (34,2%) van de totale bevolking uitmaken. Ze hebben het echter vaak moeilijk om vast werk te vinden. Ook jongeren die wel een baan hebben, blijven vaak in de armoede verzand, vanwege lage lonen.

VSO’s Futuremakers project heeft als doel om:

  • trainingmogelijkheden te ontwikkelen, ondersteunen en implementeren voor jongeren, zodat ze betere baankansen hebben;
  • jongeren en vrouwelijke ondernemers in staat te stellen hun bedrijf duurzaam te leiden, fatsoenlijke banen te creëren en hun kansen op het succesvol opzetten en opschalen van hun onderneming te vergroten;
  • beleid en regelgeving te verbeteren en daarmee barrières aan te pakken die zorgen voor ongelijke baan- en bedrijfskansen voor jongeren en vrouwen;
  • 1.400 jongeren, verspreid over Tanzania, Oeganda en Zambia, in staat te stellen om hun bedrijven te starten en hun kansen op de arbeidsmarkt te identificeren;
  • 80 kleinere bedrijven, geleid door jongeren, te ondersteunen in het uitbreiden van hun bedrijfsactiviteiten.

Na afloop van het project zullen de deelnemers (de jongeren) zich bewust zijn van hun rechten en beschikbare dienstverlening, die hun ondernemingen ondersteunen. Het project zet drie jongerennetwerken op en vergroot de bekendheid van kleine door jongeren geleide bedrijven en hun potentieel. Daarnaast pleiten we voor fatsoenlijke banen voor jongeren.

Futuremakers Tanzania - Young tailor

Betere arbeidskansen

Het verbeteren van de kansen van jongeren gebeurt op drie manieren:

Inzetbaarheid

We bereiden jongeren, inclusief degenen met een beperking, voor op hun entree op de arbeidsmarkt. Door ervoor te zorgen dat ze de juiste vaardigheden ontwikkelen en ze in contact te brengen , zorgen we dat ze stages kunnen krijgen en door kunnen stromen naar fatsoenlijke banen. We focussen ook op werkgeversbeleid en activiteiten die werkgelegenheid voor jongeren kunnen bevorderen.

Ondernemerschap

We trainen jongeren zodat zij zich kunnen ontpoppen tot succesvolle ondernemers, met meer marktkansen voor hun bedrijf en een hoger inkomen.. We begeleiden ze bij het opzetten of doorontwikkelen van hun onderneming en helpen hun toegang tot de markt te verbeteren, hen toegang te geven tot zakelijke netwerken en hen verbeterde en inclusieve bedrijfspraktijken te leren.

Ondersteunende omgeving

Om bovenstaande mogelijk te maken, is een ondersteunende omgeving cruciaal. Wij maken het voor jongeren mogelijk om zich te ontwikkelen tot leiders en rolmodellen in hun gemeenschappen. Dit doen we door erkende jongerennetwerken op te zetten en te ondersteunen en leiders te trainen, zodat zij bij de overheid, de private sector en vakbonden kunnen lobbyen voor beter beleid. Zij zetten zich actief in voor werkgelegenheid voor achtergestelde jongeren, vooral voor hen met een beperking.

Waar we werken

VSO’s Futuremakers project wordt momenteel uitgevoerd in drie landen: Tanzania, Oeganda en Zambia.

Tanzania

In Tanzania is de jeugdwerkloosheid 11,5%, ondanks de hoge economische groei van 7% over de afgelopen 10 jaar (International Labour Organisation 2016). Hoog opgeleiden kunnen soms maanden of jaren geen werk vinden omdat ze vaardigheden missen die werkgevers nodig hebben. Met Futuremakers zetten wij ons hier in voor 400 kwetsbare jongeren, waarvan 60% vrouw en 5% met een beperking.

  • We vergroten de mogelijkheden van 80 door jongeren geleide bedrijven met essentiële bedrijfsstrategieën, zoals diversiteit, financieel management, groeimarketing en aanpassing aan marktomstandigheden.
  • We versterken collectieve mogelijkheden voor jongeren door netwerken te vormen en coöperaties te vormen die hen helpen hun rechten af te dwingen, met een nadruk op het veilig stellen van ondernemerskansen voor vrouwen

Futuremakers Men in field Tanzania

Oeganda

De oorzaken van jeugdwerkloosheid in Uganda variëren van onvoldoende aanbod van banen en te weinig beroepsvaardigheden bij werknemers tot een sterke groei van de beroepsbevolking. Meer dan driekwart van Oeganda’s bevolking is onder de dertig terwijl het land een van de hoogste jeugdwerkloosheidspercentages ter wereld heeft; 13,3% (Wereldbank, 2019). De invloed van COVID heeft de situatie alleen maar verslechterd.

Futuremakers werkt samen met 500 kwetsbare jongeren in Oeganda, waarvan 60% vrouw is en 5% een beperking heeft, met als doel:

  • het verbeteren van de kernvaardigheden voor 200 jongeren, inclusief mensen met een beperking, die hun voorbereiden op de arbeidsmarkt. Denk bijvoorbeeld aan samenwerking, communicatie en probleemoplossend vermogen;
  • het versterken van ondernemersvaardigheden voor 300 jongeren, inclusief 5% jongeren met een beperking;
  • het creëren van inclusieve netwerken en platformen voor 500 jongeren om het delen van hun vaardigheden te vergemakkelijken en om de toegang tot faciliteiten mogelijk te maken die hen helpen bij het ontwikkelen van hun bedrijf;
  • het creëren van een effectief en ondersteunend institutioneel beleid en omgeving voor ondernemerschap en werkgelegenheid in productieve sectoren.

Zambia

De jeugdwerkloosheid in Zambia is met 10% gestegen sinds 2012 (Wereldbank, 2021). De belangrijkste oorzaken zijn een laag opleidingsniveau en een gebrek aan ondernemersvaardigheden, samen met beperkte toegang tot passende financiering, technologie en markten. De arbeidsmarkt is ook onvoldoende in staat om formele werkgelegenheidskansen te creëren zodat jongeren de arbeidsmarkt kunnen betreden.

In Zambia rust Futuremakers 500 jongeren (waarvan 60% vrouw en % met een beperking uit met arbeidsmarkt- en ondernemerschapsvaardigheden. We werken aan:

  • het verbeteren van de werkgelegenheidsvaardigheden voor 200 jongeren, inclusief die van jongeren met een beperking;
  • het creëren van inclusieve jongeren platformen en netwerken, die het delen van vaardigheden kunnen ondersteunen en toegang tot diensten mogelijk zullen maken die hen helpen bij de ontwikkeling van hun bedrijf;
  • het creëren een effectief en ondersteunend institutioneel beleid en omgeving  voor ondernemerschap en werkgelegenheid in productieve sectoren.

Volunteer for Development methode

Vrijwilligers vormen het hart van VSO’s Futuremakers project, met nationale, internationale en zakelijke vrijwilligers die samenwerken via onze unieke ‘blended volunteering’ methode. Vrijwilligers vormen de sleutel tot het bouwen van strategische samenwerkingsverbanden met onze partners over de drie landen. Zij zorgen ervoor dat onze lokale partners de mogelijkheden hebben om jeugdwerkgelegenheidsintiatieven te ondersteunen. Zij treden in contact met de lokale overheid om de behoeften van lokale jongeren in kaart te brengen. En zij trainen en ondersteunen jongeren in het ontwikkelen van belangrijke ondernemersvaardigheden.

 


Futuremakers wordt gefinancierd door Standard Chartered Foundation en uitgevoerd in samenwerking met Randstad en partners in Tanzania, Oeganda en Zambia. Tanziaanse partners: Small Industry Development Organisation (SIDO) en Tanzania Women’s Chamber of Commerce (TWCC). Oegandese partners: Uganda Small Scale Industries Association (USSIA); Women in Technology Uganda (WITU) en Rural Efforts for Action in Development (READUganda). Zambiaanse partners: Samfya Association of persons with Disabilities; Samfya Youth Association; Youth In Action for Disability Inclusion in Zambia (YADIZ) en Youth Resource Centers.

Futuremakers Standard Charter Logo