Taalkeuze
Jongeren maken 35 procent van de Keniaanse bevolking uit en hebben met 67 procent het hoogste werkloosheidspercentage. Meer dan een miljoen jongeren betreden jaarlijks de arbeidsmarkt zonder de vaardigheden die ze nodig hebben om een fatsoenlijke baan te vinden. Sommige hebben hun school niet afgemaakt, anderen hebben geen vervolgopleiding gedaan.
Tegelijk gaan grote hoeveelheden afval naar stortplaatsen, wat bijdraagt aan klimaatverandering door de uitstoot van methaan en andere broeikasgassen. Dit bedreigt bovendien een goed functionerende nationale arbeidsmarkt. De belangrijkste economische sectoren van Kenia – toerisme, visserij en landbouw – zijn namelijk sterk afhankelijk van natuurlijke hulpbronnen.
Jonge afvalondernemers zijn al bezig met recycling, maar worden vaak gestigmatiseerd door de gemeenschap omdat ze ‘vuil’ werk doen. Intimidatie in de vorm van seksueel misbruik en valse beschuldigingen van het plegen van misdrijven komen vaak voor. Doordat hun werk niet ‘formeel’ is kunnen ze geen aangifte doen, waardoor ze kwetsbaar zijn voor uitbuiting. Ook kampen ze met fysieke gezondheidsrisico’s doordat hun werk fysiek zwaar is, er een gebrek is aan schoon water en ze worden blootgesteld aan verontreinigende en gevaarlijke materialen. Al deze factoren leiden tot schaamte over hun werk. Veel van deze jongeren hebben te maken met armoede, verslavingsproblemen en zeer jong moederschap.
From Waste to Work
Het project From Waste to Work (2022-2025) pakt zowel het milieuprobleem als de groeiende jeugdwerkloosheid in Kenia aan. Dat doen we niet alleen door fatsoenlijke banen voor kwetsbare jongeren binnen de afval- en recyclingsector te creëren, maar ook door de capaciteit van afvalinkoopcentra te vergroten, zodat de markt voor groene ondernemers wordt vergroot.
Ons doel
Uit onderzoek van VSO blijkt dat afvalverzamelaars een zeer ondernemende gemeenschap vormen. We hebben veel kleine grassroots initiatieven zien ontstaan. Wij zijn ervan overtuigd dat afvalverzamelaars steun moeten krijgen, zodat ze hun volledige potentieel kunnen bereiken. Met het From Waste to Work project hebben we daarom als doel om duurzame start-ups in de afvalverwerking en –upcycling, die door jongeren geleid worden te versterken, zodat zij 3.900 fatsoenlijke banen kunnen creëren voor andere jongeren (waarvan 60% vrouwen). Daarnaast zullen zij 6.000 ton afval inzamelen en 4.000 ton uitstoot besparen.
Hoe willen we dit bereiken?
Het project is gebaseerd op vier strategische bouwstenen:
- Mobiliseren: Dit vormt de basis van het programma. Hierin kijken we naar de marktvraag en de behoeften van de particuliere sector. We mobiliseren grassroots duurzame ondernemers en ondersteunen hen om zichzelf te organiseren in Youth Business Clubs. Binnen deze clubs kunnen ze elkaar ondersteunen, hun leiderschapsvaardigheden verbeteren, hun contacten en middelen bundelen en hun sociaal kapitaal versterken.
- Genereren: We ondersteunen kwetsbare jongeren bij het succesvol opstarten van hun afvalbedrijf. We bieden technische en business trainingen. Daarnaast bieden we starterkits. De trainingen en starterkits bieden de jonge ondernemers nieuwe perspectieven en helpen ze om innovatie te genereren.
- Voeden: Hiermee helpen we jongeren met de doorontwikkeling van hun bedrijfsplannen, zodat ze deze succesvoller, innovatiever en duurzamer kunnen maken. Daarnaast krijgen ze toegang tot bedrijfsnetwerken en startkapitaal.
- Verbinden: We brengen alle startende ondernemers rechtstreeks in contact met nieuwe marktkansen, door middel van marktbeurzen, zakelijke bijeenkomsten en mentorschap. We richten ons verder op het creëren van marktkoppelingen en verbinden van de ondernemers aan financiële en ondernemersnetwerken.
Organisaties: Het From Waste to Work project (2022-2025) wordt gefinancierd door de IKEA Foundation en uitgevoerd door VSO Nederland in samenwerking met Taka Taka Solutions (TTS) en Stichting International Child Development Initiatives (ICDI).
Foto credits: TakaTaka Solutions
* Fatsoenlijk werk: Werk dat productief is en een stabiel inkomen biedt, met veilige werkomstandigheden, respect voor rechten en sociale bescherming.