Miljoenen mensen in Kenia lijden honger door klimaatcrisis

Droogte in Kenia

 

Wat is er aan de hand in Kenia?

Kenia wordt hard getroffen door de gevolgen van klimaatverandering. Het land heeft al jaren last van extreme droogte. Het vee sterft. Oogsten mislukken. Voedsel is voor de meesten onbetaalbaar geworden. Daardoor lijden ruim 3,5 miljoen mensen honger. Vooral kwetsbare gemeenschappen worden hard geraakt. Zij zijn vaak volledig afhankelijk van de landbouw om te overleven. De verwachting is dat dit probleem de komende maanden in ernst en omvang toeneemt.

Voedselonzekerheid kaart KeniaBron: Famine Early Warning System Network (FEWS) 

Wat doet VSO?

Natuurlijk is het in deze schrijnende situatie belangrijk voedselhulp te bieden. Maar om de klimaatcrisis structureel aan te pakken, zijn langetermijnoplossingen onmisbaar. Daar maakt VSO zich – samen met jou – sterk voor.

Doneer direct

Omdat klimaatverandering extremer weer met zich meebrengt, is het belangrijk om de landbouw in Kenia hierop aan te passen. Onze changemakers trainen kwetsbare gemeenschappen om de landbouw toekomstbestendig te maken. Ze leren gezinnen hoe ze:

  • groenten verbouwen die tegen droogte bestand zijn, zodat het risico op het mislukken van de oogst kleiner wordt;
  • door bomen te planten, hun gewassen beter kunnen laten groeien (bomen houden regenwater vast en geven schaduw aan andere gewassen);
  • hun oogstopbrengsten vergroten, door verschillende soorten gewassen te verbouwen (daardoor verbetert de bodemkwaliteit en zijn ze minder kwetsbaar als een gewas minder floreert);
  • kunnen voorkomen dat de bodem uitgeput raakt, door te boeren in overeenstemming met de natuur, zonder schadelijke pesticiden.

In deze video vertelt Fridah Okomo jou zelf over het belangrijke werk dat ze verricht als Youth Climate Champion voor VSO Kenia:

Jouw hulp is vandaag nog nodig!

Onze Keniaanse changemakers doen wat ze kunnen om zoveel mogelijk mensen te helpen. Maar ze kunnen nog niet iedereen helpen. Daar is meer geld voor nodig. Help jij ook mee? Met jouw gift kunnen we kennis delen die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Daarmee zorg je ervoor dat kwetsbare families zichzelf kunnen beschermen tegen klimaatverandering en honger.

Ja, ik help mee

3 foto's van jongeren op het platteland, met hun oogst

Met jouw steun kunnen kwetsbare families zichzelf de rest van hun leven beschermen tegen klimaatverandering en honger.

(Foto’s: Paul Wambugu)